Доступність посилання

ТОП новини

Поки податкова вибиває штрафи, Льовочкін обіцяє бізнесу полегшення


Голова адміністрації Президента Сергій Льовочкін, фото 2009 року
Голова адміністрації Президента Сергій Льовочкін, фото 2009 року

Київ – Восени стартує новий етап адміністративної реформи та відбудуться перестановки в уряді. Про це сьогодні на брифінгу заявив голова адміністрації Президента Сергій Льовочкін. Між тим, громадяни, яким доводиться спілкуватися з державними установами, зокрема податковою адміністрацією, стверджують, що за чинної влади проблем та неприємностей при цьому стало виникати значно більше.

За словами Сергія Льовочкіна, головна ідея адміністративної реформи полягає в тому, аби зробити спілкування громадян із державними установами комфортним. Крім того, адмінреформа має зменшити корупційну складову бюрократичного апарату.

«Планується скоротити майже дві третин територіальних органів міністерств та інших центральних відомств. Має запрацювати спрощений порядок відкриття бізнесу, завдяки чому ми хочемо звільнити дрібний і середній бізнес від величезної кількості перевірок. Президент планує скасувати більше 30 тисяч різних актів, які мають функції контролю та перевірки», – зазначив Сергій Льовочкін, наголосивши, що всього таких документів більше 70 тисяч.

Крім того, за словами Сергія Льовочкіна, перестановки відбудуться і в уряді: як структурні, так і кадрові. За інформацією УНІАН, глава президентської адміністрації спрогнозував звільнення міністра освіти Дмитра Табачника.

У податківців план зі штрафів?

Про початок адміністративної реформи Президент заявив минулоріч. Якщо оцінювати її проведення з огляду на дерегуляцію та зменшення корупційної складової, то говорити про її позитивні наслідки поки що не доводиться.

«Нещодавно говорив сам Президент, що спрощення адміністративних процедур і запровадження єдиних вікон, зменшення кількості довідок – цього немає», – зазначає керівник політико-правових програм центру імені Разумкова Юрій Якименко.

Чи не найбільше нарікань викликає робота державної податкової адміністрації. В інтерв’ю Радіо Свобода рівненський підприємець Олег Хижняк розповів, що змушений був через жорсткий тиск податківців закрити свій ресторан.

«Знайшли, що в мене немає вивіски, що в ресторані не курять – це 3,5 тисячі гривень [штрафу]. І поїхали-поїхали перевіряти. То на сьогоднішній день я закрив підприємство. У них є свої плани – план по штрафу: оце і ходять – шукають, де можна «заробити», – каже він.

Схожої думки дотримується київський адвокат Сендер Лемберг. За його словами, прискіпливість податківців істотно посилилася.

«Доходить до посилання на нормативні акти, які давно вже втратили чинність або не мають відношення до досліджуваного предмету, – каже Сендер Лемберг. – А потім робиться висновок, що у зв’язку з цим встановлено порушення податкового законодавства».

Як зазначає правник, хоча акти перевірок податківці стали складати недбаліше, проте суди, де підприємці намагаються захистити себе, стали менш критично ставитися до документів, на підставі яких податківці обкладають бізнес штрафами.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG