Доступність посилання

ТОП новини

У Латвії зібрати першокласника до школи – справа недешева


Рига – У Латвії зросла кількість першокласників. 1 вересня цього року перший у своєму житті шкільний дзвоник почують майже 20 тисяч 400 латвійських дітей. Наразі зросли і кошти, які необхідно витратити батькам, щоб зібрати дитину до школи. Дані опитування, проведеного Латвійським товариством приватних дошкільних установ, свідчать: щоб зібрати дитину до школи, батькам слід витратити майже 160 євро. Першокласник обійдеться батькам ще дорожче.

Моя маленька знайома Ірина цього року вперше йде до школи. Майбутня школярка поки що схвильована лише тим, якою постане перед однокласниками, зокрема, чи гарний у неї буде шкільний ранець та його наповнення.

У спеціалізованому магазині шкільного приладдя вона вибрала собі портфель вартістю 60 євро.

«Він фіолетового кольору, ззаду кошеня, він дуже гарний», – пояснює свій вибір Ірина.

У торговельних центрах схожий, але гірший за якістю, можна придбати за 10 євро. Однак батьки Ірини думають про здоров’я дочки і купують дорогий, але зручний з ортопедичною стінкою ранець. До того ж, на їхню думку, він може прослужити майбутній школярці три роки.

Ціни зростають

На зошити із зображенням героїв улюблених мультфільмів, олівці, клей та інші дрібниці вони витрачають ще 70 євро.

Батьки школярів скаржаться, що канцелярські товари дорожчають кожного року. Продавці пояснюють, що ціни підвищують виробники.

«Попри кризу, поставники товару, в основному, європейські, щорічно збільшують ціну від 7 до 10 відсотків», – каже представник фірми канцтоварів Риги Ервінс Спігенс.

Шкільні підручники більшість латвійських шкіл закуповують власноручно. На це міністерство освіти Латвії виділяє 224 тисячі євро. Однак робочі зошити батькам слід купувати самим, на це вони витрачають майже 28 євро.

Ще одна стаття витрат – спортивний одяг та шкільна форма. У школах, де існує фірмова шкільна форма, батькам слід придбати буденний та святковий варіанти. Вартість шкільної форми від 60 до 130 євро.

Отже, на підготовку першокласника у Латвії в середньому треба 200 євро.

«Попри те, що у нас із чоловіком стабільна робота, криза нас практично не торкнулася і фінансовий стан сім’ї достатньо стабільний, однак мушу визнати, що ці витрати відчутні для нашого бюджету», – каже мама майбутнього першокласника Айя Берзиня.

Незаможним батькам допомагають

Не всі латвійські родини можуть дозволити собі витрачати такі кошти на першокласника.

Латвійські муніципальні органи надають допомогу сім’ям із дітьми, які мають статус незаможних. На першокласника виділяється 35 євро, на учнів інших класів по 26 євро.

Вже четвертий рік поспіль благодійний латвійський портал «ziedot.lv» спільно з торговельною мережею «Rimi» проводить акцію «Шкільний портфель». Збирають не лише кошти, а й речі – канцтовари, одяг, підручники, взуття, що передають незаможним родинам із дітьми.

У цьому році на допомогу очікують понад дві тисячі майбутніх школярів, а це практично кожний десятий латвійський першокласник.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG