Доступність посилання

ТОП новини

Могильов: «Міліція 24 серпня діяла толерантно і стримано»


Анатолій Могильов
Анатолій Могильов

Київ – Напередодні Дня Незалежності міліція пропонувала Київській міській державній адміністрації дозволити проведення ходи окремими вулицями. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов.

«Ми самі ще 18 серпня звернулися до КМДА з пропозицією, що потрібно дозволити ходу окремими вулицями. Міська адміністрація ухвалювала рішення, де проходитимуть заходи. Ми пропонували такий спосіб вирішення цього питання, казали, мовляв, давайте ми якось розмежимо. Але в адміністрації нам сказали, що вже заплановані якісь заходи на окремих площах Києва під егідою КМДА», – розповів міністр.

«Тому, коли з’явилися заяви окремих політичних сил про проведення у цих самих місцях іще якихось заходів, це могло спричинити зіткнення великих груп людей. КМДА звернулася до суду, щоб той розмежив ці заходи. Суд ухвалив рішення про заборону масових заходів у центральній частині міста», – додав Анатолій Могильов.

Рішення суду міліція виконала міністр

Міністр нагадав, що перед початком мітингу біля пам’ятника Шевченку судовий виконавець зачитав організаторам рішення суду про те, що є заборона на переміщення великих груп людей центральними вулицями Києва. «Це рішення суду міліція виконувала. Ми поставили кордони, пояснили людям, що йти неможливо. Але окремі діячі виявили агресію», – сказав він.

Анатолій Могильов зазначив, що оцінює дії міліції 24 серпня «як толерантні і стримані».

Міністр також прокоментував застосування силовиками балончиків зі сльозогінним газом під час мітингів опозиції 24 серпня. «Це засіб самозахисту, а не нападу на людей. Застосування засобу активної самооборони – це був вимушений крок зі сторони співробітника міліції. Він, обороняючи свого колегу, якого вже збили з ніг, застосував цей балончик, щоб того не поранили. За цим фактом проведене службове розслідування», – розповів Анатолій Могильов.

Міністр також також висловив готовність прийти у Верховну Раду і надати депутатам інформацію про події 24 серпня у Києві.

Слідчим відділом ГУ МВС України у Києві порушено кримінальну справу за фактом сутичок «між правоохоронцями та представниками ряду політичних партій, об’єднань та організацій», що сталися в столиці 24 серпня.

Того дня, незважаючи на заборону суду проводити акції опозиції в будь-яких місцях, крім парку імені Тараса Шевченка, учасники багатотисячного мітингу, організованого Комітетом опору диктатурі з нагоди Дня Незалежності України, мали намір іти пішою ходою до Адміністрації Президента, щоб передати главі держави Віктору Януковичу резолюцію, яку вони ухвалили. Однак бійці спецпідрозділу міліції «Беркут» перегородили вулицю Володимирську, щоб не допустити прохід колони до Адміністрації Президента. Тоді ж сталися сутички між опозиціонерами та правоохоронцями.

У свою чергу, представники опозиції вимагають, зокрема лідер партії «За Україну!», народний депутат В’ячеслав Кириленко вимагає від Генеральної прокуратури порушити кримінальну справу щодо дій працівників МВС за фактом подій 24 серпня під час мирних акцій опозиції.

«Я вимагаю від Генеральної прокуратури порушити справу проти працівників правоохоронних органів, які 24 серпня під час святкування Дня Незалежності порушили 33 та 39 статті Конституції України. Ці статті гарантують кожному громадянину України свободу пересування та право мирних зібрань», – наголосив політик.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG