Доступність посилання

ТОП новини

У Раді Європи знову заявляють про злочини урядів при боротьбі з тероризмом


Комісар Ради Європи з прав людини Томас Хаммарберґ скритикував сьогодні уряди європейських країн за те, що вони, за його словами, в перебігу своїх протитерористичних заходів протягом останніх десяти років допомогли Сполученим Штатам Америки вчинити «незліченні» злочини.

Як мовиться в його заяві з нагоди наближення десятих роковин терактів у США 11 вересня 2001 року, «багато з таких злочинів було дбайливо і свідомо приховано».

Уряди європейських країн брали активну участь у протитерористичних стратегіях США, включно з тортурами, заявив він.

У своїй заяві комісар Ради Європи з прав людини посилається на старі дослідження депутата Парламентської асамблеї Ради Європи, політика зі Швейцарії Діка Марті. Той неодноразово стверджував про причетність урядів низки європейських країн до таємних операцій США стосовно підозрюваних у тероризмі, хоча так і не навів ніяких прямих доказів цього.

Тоді йшлося про те, що ЦРУ США використовувало територію європейських країн для транспортування, допитів чи й застосування тортур до затриманих за підозрами, пов’язаними з тероризмом. У США і в ЄС визнали, що такі факти існували. Водночас європейські країни категорично заперечили, що це ставалося з відома чи зі згоди їхніх урядів.
XS
SM
MD
LG