Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко обіцяє звільнити всіх політв’язнів – Болгарія


Президент Білорусі Олександр Лукашенко пообіцяв міністрові закордонних справ Болгарії Ніколаєві Младенову звільнити всіх політичних в’язнів протягом півтора місяця, повідомляють у четвер західні агентства.

Про результати візиту до Білорусі, який відбувся минулого тижня, голова болгарського дипломатичного відомства повідомив листом до верховного представника ЄС із закордонних справ Катрін Аштон і до своїх колег із країн ЄС.

Як цитує листа агентство «Ройтерз», Лукашенко в бажанні поліпшити відносини з Європейським Союзом пообіцяв, зокрема, звільнити принаймні чотирьох ув’язнених за противладні протести до кінця нинішнього тижня і зняти звинувачення проти ще двох, а всіх ув’язнених політичних активістів звільнити до середини жовтня.

Лукашенко також пообіцяв скликати переговори з опозицією за «круглим столом» про майбутнє країни, а також закликати ЄС направити до Мінська групу так званих «мудреців», відомих діячів політики, економіки, суспільства й церкви з країн Євросоюзу, для спостереження за цими переговорами.

Младенов вважає, мовиться в його листі, що ці ініціативи, якщо вони будуть втілені, створять для ЄС можливість конструктивно залучитися на підтримку демократизації Білорусі.

Речниця МЗС Болгарії Весела Чернева повідомила Агентству «Франс-Прес», що ці обіцянки Лукашенко зробив у перебігу зустрічі з Младеновим у Мінську минулої п’ятниці. За її словами, візит болгарського міністра до Білорусі, про який офіційно не оголошували, був скоординований із Катрін Аштон та очолюваною нею Європейською службою зовнішніх дій, дипломатичним органом ЄС.

Вона звернула увагу, що обіцянки Лукашенка вже почали виконуватися. Зокрема, на початку тижня він дійсно закликав до круглого столу. А якраз у четвер у Білорусі оголосили про помилування ще чотирьох ув’язнених за участь у противладному протесті в день президентських виборів 19 грудня минулого року.

Лист Младенова був надісланий напередодні запланованої на п’ятницю й суботу в Польщі зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС, на якій мають обговорювати й становище в Білорусі.

Через репресії влади Лукашенка проти учасників протестів і посилене переслідування опозиції Євросоюз, як також і США, наклав на владу в Мінську низку санкцій.

Крім того, Білорусь нині переживає важку фінансову кризу, яка призвела до девальвації білоруського рубля і значного зростання цін.

Як мовиться в листі Младенова, висловлена Лукашенком зацікавленість поновити контакти з ЄС «може пояснюватися фінансовими труднощами для його уряду, а також наслідками санкцій і загалом ставленням до нього у світі».
XS
SM
MD
LG