Доступність посилання

ТОП новини

Зниження цін: тенденція чи випадковість?


Київ – В Україні почали знижуватися споживчі ціни. Про це заявив керівник групи радників голови Національного банку Валерій Литвицький. За його даними, у липні вони знизилися на 1,3%. Таку тенденція спостерігають в Україні вперше за рік. Натомість інші експерти зазначають, що подешевшали тільки окремі групи товарів і це заслуга сезонного чинника. А восени може бути черговий ціновий стрибок.

Торік у липні зафіксували зниження споживчих цін в Україні на 0,2%. Потім упродовж року ціни йшли вгору. Зафіксоване у липні нинішнього року зниження на 1,3% є одним із найзначніших за десятиліття, констатує керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький. Таке зниження цін передусім стосується овочів та фруктів.

У НБУ та уряду розсудлива монетарна політика?

Керівник групи радників голови НБУ переконує, що нинішня цінова ситуація не є випадковістю. Крім сезонного зниження цін, особливо на продовольчому ринку, далося взнаки зниження бюджетного дефіциту і розсудлива монетарна політика Нацбанку та уряду. При цьому депозити фізичних осіб у гривні збільшилися у липні на 1,7% проти піввідсотка у травні та півтора відсотка у черні. Головним завданням урядової політики є продовження зниження інфляції, наголошує Валерій Литвицький.

«Зниження інфляції – це надходження інвестицій, зниження інфляції – це активніший споживчий попит. Зниження інфляції – це нарощування реальних доходів населення. Тому я двома руками підтримую наміри знижувати наступного року інфляцію. Але, звичайно, ми у бюджеті побачимо, які пропорції закладатимуться на 2012 рік. Якою виявиться складова в аграрному секторі? От маємо розкішний врожай. Побачимо, як він вплине на ціни», – зауважує Валерій Литвицький.

До кінця нинішнього року інфляція може втриматися на рівні 9%, передбачених у держбюджеті України. Таким є прогноз керівника групи радників голови НБУ Валерія Литвицького. Говорячи про позитивні, на його думку, тенденції в економіці, Валерій Литвицький закликає уряд не допустити стрибка цін на паливо у вересні. Водночас варто збалансувати пропозицію і попит щодо деяких продовольчих товарів.

Не варто вводити себе в оману

Економіст, колишній віце-прем'єр-міністр України Володимир Лановий визнає, що один місяць стосовно динаміки цін міг бути більш-менш нормальним. Але загалом про поліпшення економічного стану в Україні говорити зараз не доводиться.

«Можливо, ціни знизилися щодо певної групи продовольчих товарів через сезонні обставини. І випинати це як певну зміну загальної тенденції – означає вводити себе в оману. Ми знаємо, що взагалі у вересні-жовтні фіксують вищі темпи щорічної інфляції. І в грудні теж високі темпи. До того ж, оскільки пенсію від початку року не підвищують, то у тринадцяти мільйонів осіб знижується рівень життя», – наголошує Володимир Лановий.

Тим часом фахівці зазначають, що лише за серпень свинина в Україні подорожчала на кілька гривень за кілограм. Слідом за нею дорожчають курятина і яловичина. Експерт Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Гагалюк прогнозує: восени свинина подорожчає ще на 5-7%,
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG