Доступність посилання

ТОП новини

Позбавлення Бандери звання Героя оскаржують у Верховному Суді


Дніпропетровський правозахисник Василь Сухов подав заяву до Верховного Суду України щодо перегляду рішення Вищого адміністративного суду, яким Степан Бандера був позбавлений звання Героя України. Про це Радіо Свобода повідомив сам правозахисник.

Він вважає, що суди попередніх інстанцій, які підтримали рішення про скасування Указу Ющенка про присвоєння Бандері звання Героя, діяли неправомірно.

Зокрема, Василь Сухов вважає безпідставним мотивування, що Бандера не може бути Героєм України, оскільки не був громадянином України. На його думку, це суперечить правозастосовній практиці, оскільки за такою логікою мали б бути позбавлені звань героїв Олексій Берест, Тетяна Маркус, Анатолій Шапіро – а цього не відбулося при оскарженні їхніх геройських звань.

До своєї заяви Василь Сухов також долучив клопотання про залучення до справи Волинської, Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської обласних рад в якості третіх осіб, адже «рішення у справі може вплинути на права, свободи та інтереси територіальних громад цих областей».

«Рішення Донецьких окружного та апеляційного адміністративних судів, Вищого адмінсуду стосовно Бандери і Шухевича доводять, що ці суди керувалися не верховенством права, а політичними мотивами», – вважає Василь Сухов.

Правозахисник також подав звернення до Конституційного суду з проханням розтлумачити, чи може особа бути нагороджена званням Героя України посмертно.
XS
SM
MD
LG