Доступність посилання

ТОП новини

Українська бібліотека в Москві: робота відновлена повністю, але досі ніхто не вибачився


Бібліотека Української літератури в Москві
Бібліотека Української літератури в Москві

Прага – Міністр закордонних справ України сьогодні під час візиту до Росії побував в Українській бібліотеці у Москві, яка з минулого року опинилася під прицілом російських правоохоронців. З грудня у Бібліотеці української літератури кілька разів проводили обшуки в рамках кримінальної справи за статтею поширення екстремістської літератури. Справу закрили, але, як повідомила Радіо Свобода директор бібліотеки Наталя Шаріна, досі у співробітників ніхто не попросив вибачення.

В якій атмосфері пройшла нинішня зустріч із міністром закордонних справ України?

– Сьогодні зустріч із Костянтином Івановичем Грищенком пройшла дуже добре, в дружній атмосфері. З російського боку у нас була сьогодні Людмила Іванівна Швецова – заступник мера міста Москви, були представники департаменту і управління культури. Нам сьогодні передали чергові подарунки, приємні – велика кількість книжок і, найголовніше, цілий фонд DVD. Це дуже велика проблема тут, у Росії, придбати DVD. Маю на увазі кінофільми, пісенне виконання і театральні постановки. І ось сьогодні ми отримали цілий такий блок і дуже цьому радіємо. Найголовніше, ми сьогодні отримали привітання, листа-подяку від Прем’єр-міністра України Миколи Азарова. Він дякує всьому колективові, дякує, зокрема, і мені як керівникові установи культури, єдиної такої на території Російської Федерації, за зміцнення, за внесок в російські-українські, українські-російські гуманітарні зв’язки та співпрацю.

Українська бібліотека в Москві пережила дуже непрості часи після того, як наприкінці минулого року Міністерство внутрішніх справ Росії порушило карну справу за статтею «екстремізм», у серпні карну справу проти вас закрили. Чи цю сумну сторінку вже перегорнуто?

– Ми дуже радіємо тому, що слідчі органи, правоохоронні органи Росії і Москви ( в даному випадку) розібралися в усій цій ситуації, ми радіємо насамперед тому, що в постанові, яку ми отримали на руки, записано, що складу злочину в діях ні співробітників, ні мене особисто (оскільки я вже була як звинувачена від 30 червня) не виявлено, не дивлячись на великий «об’єм роботи», який провели (так це записано в постанові слідчого). Для нас це найголовніше.

Відтоді, як почалися ці обшуки, поки тривало розслідування (все-таки минуло більше ніж півроку), як це позначилося конкретно на роботі бібліотеки? І чи зменшилася у вас кількість відвідувачів?

– У даному випадку ми вже можемо говорити, що вже зараз робота бібліотеки відновлена повністю, але, звичайно, всі ці вісім місяців ми хвилювалися, кілька місяців ми працювали без принтерів, без сервера, без інтернету – звичайно, ми перебували в повному інформаційному вакуумі. Крім цього, звичайно, ми були в доволі важкому психологічному стані, а також ми переживали за наших читачів, які також зазнавали психологічного тиску.

Який урок із цієї історії Ви зробили, чи тепер будете ретельніше добирати літературу, де міститься слово «націоналізм»?

– Хто б що не казав, які б сили не намагалися прив’язати нам поняття «націоналізм» і визначити літературу як націоналістичну, це думка конкретно цих людей, які можуть бути, як з’ясувалося, цілком некомпетентними. Це люди, які розуміють історію по-своєму. Але якщо ми будемо говорити з погляду правового статусу, для нас це головне, то ми не порушили ні Конституції Росії, жодного міжнародного договору, ані закону про бібліотечну справу. Ми будемо рухатися далі і знати, що ми все робили правильно.

Чи російська влада перед Вами якось вибачилася за цю карну справу? Можливо, російські офіційні особи, які були присутні сьогодні в бібліотеці? Чи цього не було?

– Ні, ні, ні – цього не було!
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG