Доступність посилання

ТОП новини

Українців у Лівії поки не випускають з-під варти


Прага – Національна перехідна рада Лівії підтвердила, що затримала групу українців та інших громадян східноєвропейських держав за підозрами в тому, що вони є найманцями режиму Муаммара Каддафі. Затримані такі звинувачення відкидають.

Один із військових командувачів Національної перехідної ради Лівії Абдель-Маджид Ібрагім заявив на прес-конференції в Тріполі: «Нам повідомили джерела розвідки про те, що лівійський режим привіз групу снайперів із різних європейських країн, серед яких українці, білоруси та інші. За нашою інформацією, ця група в’їхала до Лівії через порт Нуфейда у Тунісі перед тим, як вони прибули до Тріполі».

Затримані заявляють, що приїхали на запрошення нафтової компанії. Проте генерал Абдель-Хафіз Кейлані каже, що в багажі знайшли речові докази, які цьому суперечать. «Коли ми проводили обшук їхніх речей, то знайшли військові уніформи і боєприпаси для автоматів Калашникова, також ми знайшли перепустки з дозволом на пересування. Ці документи видала бригада «Аль-Кафф», яка є однією з головних груп, що воює з повстанцями», – заявив генерал.

Проте раніше інший представник лівійських повстанців Отман бін Отман в інтерв’ю агенції «Ассошіейтед прес» заперечував те, що в затриманих європейців знайшли зброю, але наголошував, що група приїхала до Лівії нелегально.

Українців не стратять – правозахисник

Тим часом Україна далі вимагає від Лівії звільнити з-під арешту затриманих українців і перевезти їх до посольства в Тріполі. Про це повідомив у вівторок речник МЗС Олександр Дикусаров.

«За останню добу ситуація не змінилась, українці не були переведені до посольства: це 19 громадян України, які знаходяться під домашнім арештом у гуртожитку, і така ж ситуація з трьома нашими співгромадянами, які перебувають в іншому місці», – наголосив Дикусаров.

Напередодні українські дипломати заявили, що затримані у Лівії українці ніколи не тримали зброї в руках. Офіційний Мінськ у вівторок також спростував інформацію про білоруських снайперів у Лівії.

Раніше з’явилося непідтверджене повідомлення про те, що лівійські повстанці можуть стратити найманців. Заступник директора відділу з питань Близького Сходу у міжнародній правозахисній організації Human Rights Watch Джо Сторк у коментарі Радіо Свобода заперечив таку можливість.

«Мої колеги намагаються відвідувати затриманих в Лівії. За повідомленнями з Тріполі, немає жодної інформації про порушення їхніх прав. Зараз у Лівії не функціонує нормально правова система, але я б не дуже турбувався повідомленням про загрозу смертної кари. Я не думаю, що це можливо, та й Національна перехідна рада Лівії навіть не вирішила, чи взагалі буде таке покарання за будь-який злочин», – зауважив правозахисник.

Джо Сторк також каже, що йому нічого не відомо про те, чи хтось з українців був найманцем у Лівії.

Матеріал підготували Мар’яна Драч і Robert Coalson
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG