Доступність посилання

ТОП новини

Газові угоди Росії й України не потребують «зовнішнього аудиту» – МЗС Росії


Міністерство закордонних справ Росії заявляє, що договори Росії і України щодо газу не потребують «зовнішнього аудиту», а ставити їх під сумнів «неправомірно». Про це йдеться у коментарі МЗС Росії щодо заяви міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського про те, що Єврокомісія могла б взяти участь в аудиті російсько-українських домовленостей у газовій сфері.

Як зазначили у МЗС Росії, відносини між «Газпромом» і НАК «Нафтогаз України» у питаннях поставок російського природного газу українським споживачам регулюються чинним контрактом купівлі-продажу природного газу, укладеним 19 січня 2009 року.

«Обов’язковість цього контракту для Києва підтверджена зокрема ратифікацією Верховною Радою України угоди між Російською Федерацією і Україною від 21 квітня 2010 року, відповідно до якої українській стороні надано знижку у розмірі до 100 доларів від ціни, встановленої саме чинним контрактом між «Газпромом» і НАК «Нафтогаз України». Під угодою від 21 квітня 2010 року стоїть підпис чинного Президента України», – мовиться у повідомленні російського міністерства.

«Будь-які спроби поставити під сумнів згадані російсько-українські домовленості юридично неправомірні. До краю зрозумілі правові рамки цього питання не вимагають жодного «зовнішнього аудиту» і мають бути засвоєні всіма, хто зацікавлений у забезпеченні енергобезпеки Європи», – наголошують у МЗС Росії.

Напередодні міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що Єврокомісія може взяти участь в аудиті підписаного в 2009 році газового контракту між Україною і Росією.
XS
SM
MD
LG