Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба з курінням: підвищення акцизів та кабінети відмови від цигарок


В Україні за останні 5 років курців стало менше на 12%, повідомляють у МОЗ. Частково цього вдалося досягти за рахунок значного підвищення акцизів на сигарети. З 2008 року вони зросли в 6 разів, а ціни на тютюнові вироби збільшилися втричі. Верховна Рада знову планує підвищити акцизи на тютюнові вироби. Це передбачає зареєстрований в парламенті новий законопроект. Якщо його підтримають – середня ціна пачки сигарет виросте до 10 гривень.

У Верховній Раді зареєстровано законопроект про підвищення ставок акцизного податку на сигарети без фільтру та інші тютюнові вироби з 20 до 30%. Якщо документ ухвалять, то сигарети із фільтром подорожчають на півтори гривні, і вартість пачки становитиме майже 10 гривень, а сигарети без фільтру подорожчають майже на 2 гривні, і коштуватимуть приблизно 5,5 гривень за пачку.

Зріст акцизів

Автор цього законопроекту В’ячеслав Кириленко говорить, що після ухвалення законопроекту рівень споживання тютюну в країні знизиться на ще 1,5%, а доходи в бюджету зростуть до 18 мільярдів гривень.

«Будь-яке збільшення акцизів врешті призводить до зменшення паління. Особливо мене тривожить ця проблема серед дітей і підлітків. Крім того, це додаткові надходження до бюджету, близько 2 мільярдів гривень. Моє завдання, щоб в Україні палило все менше людей і було менше реклами, і менше всіляких акцій, які демонструють модність паління, особливо серед дітей і підлітків», – зазначив депутат Кириленко.

Як повідомило видання «Комерсант», ініціативу про підвищення акцизів не схвалили учасники ринку, заявивши, що ставки акцизу в Україні піднімаються частіше, ніж в сусідніх країнах, і вони є «найвищими в СНД» (востаннє акцизні ставки на тютюнові вироби підвищувалися з 1 січня 2011 року - на 6,9%). Крім того, виробництво сигарет в Україні за перші 7 місяців
податків на тютюнові вироби є однією з вимог рамкової конвенції 2011 року скоротилося більш ніж на 10% в порівнянні з аналогічним періодом 2010 року, повідомили у Державному комітеті статистики України.

У той же час підвищення Всесвітньої організації охорони (ВООЗ) здоров'я по боротьбі з тютюном, яку Україна ратифікувала в 2006 році.

Боротьба триває

За останні 5 років поширеність куріння в Україні зменшилася із 41% до 29%. Це офіційні дані Міністерства охорони здоров’я. Таких показників вдалося досягти за рахунок збільшення акцизів на тютюнові вироби, попередження на пачках, звільнення громадських і робочих місць від тютюнового диму, а також завдяки частковій забороні реклами цигарок. Про це розповів Костянтин Красовський, завідувач відділу контролю над тютюном Інституту стратегічних досліджень МОЗ України.

«У 2005 році в Україні було 14 мільйонів щоденних курців. В 2010 році – приблизно 10 мільйонів. Якщо заокруглювати і в мільйонах цей процес розуміти , то здається, що 4 мільйони людей кинуло курити. Насправді ж за ці 5 років кинули курити тільки 2 мільйони людей. І за ці ж 5 років померло від найрізноманітніших хвороб, необов’язково пов’язаних з курінням 3 мільйона курців. А на заміну їм прийшов лише 1 мільйон молодих курців. Тобто ті заходи більше на профілактику зіграли, а не тільки на зменшення поширеності куріння», ­– пояснив Костянтин Красовський.

На зменшення кількості курців до 30% в Україні вплинуло насамперед ще й те, що кинули курити люди, в яких не було справжньої залежності від цигарки, а надалі варто розвивати допомогу курцям, які без лікаря обійтися не можуть, наголошує Костянтин Красовський. Але на це потрібні гроші.

«Далі можна ще докласти зусиль і зменшити ще трошки – там до 20%. Потім кожен наступний відсоток буде потребувати все більше і більше ресурсів. Ось у Канаді зменшили кількість курців до 13%, а епізодичних курців десь до 18%. Україна знаходиться у вигідному становищі – у нас куріння серед жінок досить непоширене. Щоденне куріння – це 9 %, суттєво менше, ніж в країнах Західної Європи», – сказав Красовський.

Кабінет відмови від куріння

За останні роки вперше вдалося зменшити кількість інфарктів та інсультів приблизно на 10%, зазначає голова Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» Микола Поліщук. Проте боротьба і далі триває, додає він, тому що сьогодні все ще курить близько 10 мільйонів українців.

«Щоб зменшити тютюнокуріння треба повністю заборонити рекламу. Друге – підняття акциз на тютюнові вироби і, звісно, треба далі продовжувати державну програму протидії поширенню тютюну, в тому числі і лікування залежних від нікотину. Ця програма діяла з 2009 року. В червні цього року Кабінет міністрів її скасував , бо грошей немає. При цьому на програму не виділялося ні копійки. Програма діяла за рахунок донорів», – сказав Поліщук.

Наразі під головуванням головного нарколога МОЗ України Олександра Мінко розробляють нову програму. Вона передбачає створення консультативного кабінету для курців, які хочуть відмовитися від цигарки, в кожній більш-менш великій поліклініці. Про це розповів заввідділом профілактики та лікування наркоманії Інституту психіатрії та неврології Академії медичних наук України Ігор Лінський.

«У нас багато кажуть про алкоголізм, наркоманію, а помирають у нас перш за все від тютюну. Тому що інсульти, інфаркти, рак легенів… це перш за все куріння. Так от має бути в кожній поліклініці місце, куди будь-який лікар зміг би направити свого хворого, якщо він бачить, що той залежний від тютюну. Лікар каже пацієнту: «Я можу лікувати ваші очі чи ваші легені. Але радикального успіху ми не досягнемо, тому що ви продовжуєте курити. Якщо хочете вирішити проблему належним чином – завітайте у цей кабінет».

Професійна допомога людям, які вирішують кинути курити, це одна з 5 стратегій ВООЗ щодо зменшення поширеності куріння. Фахівці стверджують: щоб скоротити кількість курців в Україні ще на 10%, треба виконувати всі 5 принципів. Серед них підвищення цін на сигарети, скорочення тютюнової реклами, поступове обмеження куріння у громадських місцях, попереджувальні написи на пачках сигарет.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG