Доступність посилання

ТОП новини

НАТО бачить зацікавлення України у співпраці щодо ПРО


Київ – Україна зацікавлена співпрацювати з НАТО у системі протиракетної оборони – про це заявив заступник генерального секретаря НАТО Дірк Бренґельман під час прес-конференції в Києві. Він також повідомив, що Північноатлантичний союз допоможе Україні забезпечити безпеку під час проведення футбольного чемпіонату Євро-2012, і наголосив, що співпраця України з НАТО не перешкоджає розвиткові українсько-російських відносин.

Попри проголошення нейтрального статусу, Україна продовжує інтенсивно співпрацювати з Північноатлантичним альянсом, зазначив заступник генерального секретаря НАТО Дірк Бренґельманн. За його словами, Україна дотримується ухваленого плану військових навчань, оборонного співробітництва та участі в інших операціях.

«Ми дуже вдячні Україні за важливий внесок у кілька наших операцій, включно з місією в Іраку, Афганістані, Косові та Середземному морі, де час від часу беруть участь українські кораблі», – сказав заступник генсекретаря НАТО.

Наразі, говорить він, Україна планує продовжувати співпрацю у силах реагування НАТО, і це дає гарний імпульс для трансформації і реформування її армії.

За словами Бренґельманна, Україна зацікавлена співпрацювати з НАТО у системі протиракетної оборони, і Північноатлантичний союз готовий обговорювати це питання – проте лише після того, як остаточно домовиться про співпрацю у цьому питанні з Росією.

«Це питання є цікавим для України. Але зараз нам потрібно попрацювати над деталями співпраці щодо цього. І нам потрібно більше ясності у нашій співпраці з Росією у цьому напрямку», – зазначив чільник НАТО.

Співпраця з НАТО не заважає відносинам із Москвою

Коментуючи питання щодо погіршення українсько-російських відносин, Дірк Бренґельманн висловив переконання, що, розвиваючи співпрацю з НАТО, Україна може розвивати при цьому і добрі відносини з Росією.

«Я переконаний, що гарні відносини між Україною та НАТО не суперечать гарним відносинам між Україною та Росією. НАТО має 28 членів, 21 із яких є членами Європейського Союзу. І це зрозуміло, це не є суперечливим. Ми можемо мати гарні відносини між НАТО та Україною та між Україною і Росією. До того ж НАТО дуже намагається також мати гарні відносити з Росією», – наголосив він.

Союз НАТО також обіцяє допомогти Україні забезпечувати безпеку під час проведення футбольного чемпіонату Євро-2012. За словами чільного керівника Північноатлантичного союзу, наприкінці вересня до України прибудуть експерти НАТО для проведення відповідних консультацій.

У квітні цього року Президент Віктор Янукович затвердив річну національну програму співробітництва Україна – НАТО. Програма передбачає впровадження Україною демократичних реформ. У жовтні цього року НАТО має оцінити її виконання, зазначив Дірк Бренґельманн. На підставі даної оцінки Україна зможе ухвалити програму співробітництва з Північноатлантичним союзом на наступний рік.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG