Доступність посилання

ТОП новини

«Це був напад на країни, що цінують права особи»


Нью-Йорк – Сполучені Штати відзначили десяту річницю ісламістських терактів 11 вересня 2001 року, жертвами яких стали близько трьох тисяч осіб. У церквах Америки пройшли заупокійні служби. Пам’ятні церемонії відбулися у Нью-Йорку на місці знищених терористами хмарочосів Всесвітнього торговельного центру, у Вашингтоні неподалік частково пошкодженого будинку міністерства оборони та на полі поблизу містечка Шенксвілл, штат Пенсільванія. Там розбився авіалайнер, пасажири якого билися з терористами.

У Нью-Йорку по периметру цоколів знищених терористами хмарочосів
нині створено меморіал: два «басейни пам’яті» з водоспадами у глибину – що наводить відвідувача на роздуми й спогади. На бортах гранітних прямокутників викарбувано прізвища загиблих у всіх трьох терактах.

На церемонії цього року, як і щороку 11 вересня, рідні й близькі загиблих читали прізвища. У церемонії в Нью-Йорку взяли участь президент Барак Обама, його попередник у Білому домі Джордж Буш, губернатори штатів Нью-Йорк і Нью-Джерсі.

Президент Барак Обама заявив: «Терористи, що здійснили напад на нас того вересневого ранку, не можуть зрівнятися з нами ані за характером наших людей, ані за стійкістю нашого народу, ані за міцністю наших цінностей».

Надзвичайні заходи безпеки

Церемонія відбувалася в обстановці надзвичайних заходів безпеки. Автомобільний рух по всіх мостах і тунелях, що ведуть до нижньої частини острова Манхеттен, був перекритий. Станції метро в районі Всесвітнього торговельного центру були зачинені. Посилені наряди поліції, бригади снайперів, солдати Національної гвардії патрулювали вулиці. На в’їздах до всіх інших мостів і тунелів перевіряли трейлери й вантажівки. На станціях метро поліція вибірково перевіряла валізи, торби. Поліцейські водили по вагонах собак, тренованих на винюхування вибухових речовин.

Такі заходи безпеки запровадили у зв’язку з тим, що отримано достовірну інформацію про те, що терористична мережа «Аль-Каїда» заслала до Сполучених Штатів трьох оперативників, які мали б здійснити теракт з максимальною кількістю людських жертв за допомогою вантажівки з вибухівкою у Нью-Йорку або Вашингтоні. У зв’язку з цим мер Нью-Йорка Майкл Блумберг, згадуючи подію 11 вересня 2001 року, сказав: «Це був напад не на Нью-Йорк, навіть не на Сполучені Штати. Це був напад на всі країни, що цінують права особи, які надають усі права усім громадянам.... Борони Боже, щоб ми забули це. Якби ми сховалися у печері, то ми почувалися б у безпеці, але це те, чого терористи прагнуть. Ми не поступимося нашими свободами».

На час нашого репортажу жодного теракту не вчинено.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG