Доступність посилання

ТОП новини

Огризко: Українців із подвійним громадянством – тисячі


Тисячі українців сьогодні уже мають подвійне громадянство, за неофіційними даними. Офіційна ж статистика не ведеться. Але загальновідомо, що у прикордонних регіонах практика набуття паспортів сусідніх держав є дуже поширеною. Крім того, в Україні не передбачена відповідальність за подвійне громадянство. Про її впровадження вже говорять багато років, але віз і нині там.

Офіційної статистики про кількість осіб, які мають подвійне громадянство, немає і не може бути, бо це інформація, якою громадянин володіє сам і не має наміру її оприлюднювати, сказала Тетяна Нікітіна, перший заступник голови департаменту паспортної роботи і громадянства Державної міграційної служби.

«Можна зробити запит до повноважних органів інших держав. Але, як правило, такої інформації не надають, бо це інформація конфіденційного характеру, яка охороняється державою», – зауважила Тетяна Нікітіна.

Законом прямо не заборонено мати паспорти інших держав

В Україні єдине громадянство і подвійне заборонене законом, пояснює начальник відділу громадянства Державної міграційної служби Дмитро Волонець. «Згідно із законом у нас єдине громадянство – громадянство України, що виключає можливість існування громадянства адміністративно-територіальних одиниць. Якщо громадянин України набув громадянства і підданства іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Якщо іноземець набув громадянства України, то в правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України», – сказав він.

Законом прямо не заборонено мати громадянство іншої держави. В Україні просто інше громадянство не визнається, говорить Алла Чередниченко, працівник відділу паспортної роботи Державної міграційної служби.

«Конституцією України і справді передбачене єдине громадянство. Однак це не означає, що особа не може мати 2-3 громадянства. Це тільки означає, що в правових відносинах з Україною громадянин буде вважатися лише громадянином України. Наприклад, якщо чоловік має 18 років, російське і українське громадянство, то Україна його буде призивати на свою військову службу, незалежно від того, чи призиває його на строкову службу Росія. А якщо він не відслужить у нас, то буде нести відповідальність. Ми не будемо сприймати те, що він відслужив у Російській Федерації», – пояснила Алла Чередниченко.

Навіщо закарпатцям паспорти сусідніх держав?

«Подвійне громадянство – подвійна вигода», – так вважає чимало закарпатців, які поряд з українським таємно оформлюють собі паспорти європейських країн. Люди, які все життя мешкають на кордоні з чотирма європейськими країнами, навчилися отримувати від цього чималий зиск, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода в Закарпатській області.

За результатами анонімного опитування, майже 40% мешканців прикордонного Закарпаття не проти мати угорський чи румунський паспорт. Проте чимало українців у краї мають і рідне, і якесь одне з європейських громадянств, розповідає закарпатський журналіст Роман Тимчишин.

«Іноземний паспорт насамперед дозволяє безперешкодно їздити європейськими країнами. Відпочивати, займатися бізнесом, купувати дешевші, ніж в країні, автомобілі, здобувати освіту тощо. Насправді зручностей багато», – сказав Роман Тимчишин.

Мешканець Ужгорода Василь показує угорський паспорт, але фотографувати його не дозволяє. Проте називає свої вигоди від користування іноземним документом. «Позитив – працевлаштування на Заході: працедавець звертає особливу увагу на наявність європейського паспорта, з таким документом людину швидше візьмуть на роботу, бо не треба витрачати час і гроші на оформлення закордонних паспортів, віз тощо», – каже чоловік.

«Має бути відповідальність, особливо коли це стосується держслужбовців»

Реальну кількість осіб із двома паспортами визначити не можна, оскільки офіційної статистики немає. Це не відстежується профільними державними органами. Але колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко повідомив, що українців з подвійним громадянством на сьогодні налічується кілька тисяч. Поки що ця цифра не є критичною, але діяти треба вже зараз.

«Це невелика кількість. Це не сотні тисяч. Це тисячі. Але і вони є підставою для того, щоб вживати належні дії з боку влади. У випадках, коли це стосується державних службовців, безумовно, має бути відповідальність. І якщо вона ніяким чином не прописана в інших наших законах, то, можливо, був би сенс закріпити цю відповідальність в окремому законі», – зазначив Володимир Огризко.

Наразі в Україні немає механізмів, які б відстежували і контролювали стан громадянства. Але це питання для України має величезне практичне значення, переконаний доктор юридичних наук Володимир Василенко.

«Набуття другого громадянства певними категоріями громадян України в майбутньому може бути використане деякими сусідніми державами для дестабілізації ситуації в країні, навіть пред’явлення територіальних претензій Україні», – зауважив Володимир Василенко.

У парламенті уже є кілька законопроектів

У парламентському комітеті з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин є нині на розгляді кілька законопроектів, які ускладнюють набуття подвійного громадянства та встановлюють відповідальність за його приховування.

У Державній міграційній службі говорять про можливе впровадження адміністративної відповідальності. А народний депутат Олег Ляшко у своєму законопроекті пропонує встановити й кримінальну – у разі навмисного приховування інформації про подвійне громадянство.

Окрім посилення відповідальності за приховування факту подвійного громадянства, а також за його набуття, законопроектом пропонується запровадження низки підстав для позбавлення українського громадянства, якщо людина має громадянство іншої держави, розповідає Олег Ляшко.

«При прийомі на державну службу ми пропонуємо, щоб цих людей перевіряли спеціальні служби на наявність у них подвійного громадянства. Треба буде відповідні запити робити. Крім того, пропонуємо пряму заборону на наявність подвійного громадянства, пряму заборону на прийняття на роботу осіб із подвійним громадянством. Усіх цих норм сьогодні в законі немає. Ми пропонуємо заборонити працювати особам з подвійним громадянством в органах державної безпеки, правоохоронних органах, в органах державної влади і у виборчих органах», – каже Олег Ляшко.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин ще на початку року ініціював створення робочої групи з питання удосконалення законодавства про громадянство й ухвалення такого рішення відповідним указом Президента України. Тоді Володимир Литвин надіслав лист до Президента України Віктора Януковича. Він зауважив, що останнім часом у національному законодавстві окремих центральноєвропейських країн набрали чинності зміни, що спрощують процедуру отримання громадянства особами, які мають етнічне походження з цих країн і проживають за їх кордонами.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG