Доступність посилання

ТОП новини

На українські штучні сапфіри є попит у світі


Луганськ – На Луганщині, у місті Красний Луч, розпочали виробляти штучні сапфіри. З розвитком сучасних технологій такий аналог коштовного каміння знаходить все ширше застосування – від мобільних телефонів до космічних кораблів. Однак, на відміну від закордонних фірм, в Україні ця продукція поки що нікому не потрібна.

На підприємстві «Клівер» у Красному Лучі монокристали сапфіру вирощують лише кілька тижнів. Процес виготовлення матеріалу, міцніший за який лише алмаз, доволі складний. Глинозем плавиться у спеціальному апараті при температурі понад 2 тисячі градусів. Щоб виростити одну сапфірову пластину довжиною 15–20 сантиметрів, необхідно 12 годин.

За процесом через екран комп’ютера пильно стежить технолог. Єлизавета Леонова – одна з таких фахівців.


«Використовуються сапфіри в механіці для підставки світлодіодів, в медицині – для виробництва імплантатів для суглобів», – пояснює вона.

А ще із сапфірів роблять скло космічних кораблів та вертольотів, оптику супутників та екрани дорогих мобільних телефонів. Таке покриття міцне і не боїться подряпин. Фахівці відзначають справжній бум у світі на монокристали сапфіру.

«У світі зараз дефіцит на сапфір, тому що телефонують до нас дуже багато. Були дзвінки із Японії, з Ізраїлю. Попит зараз перевищує пропозицію виробників сапфіру», – зазначає керівник відділу маркетингу підприємства «Клівер» Володимир Міхнєвич.


Знання українців знадобилися в США

Робити сапфіри у Красному Лучі вирішили нещодавно. Раніше краснолучани, разом з луганськими колегами з конструкторського бюро «Донець», виготовляли обладнання (зокрема, й для американської компанії), яке призначене для вирощування сапфірів. Українські науковці тут тримають пальму першості. А за океаном оцінили не лише українські машини.

«Найбільша американська компанія з вирощування монокристалів сапфіру – Rubicon Technology – це хлопці, які десять років тому поїхали з Харкова, з Інституту монокристалів. Вони поїхали і почали вирощувати там сапфіри. Виходить, що коріння йде все ж таки з України», – каже Міхнєвич.


Нині виробництво у Красному Лучі працює винятково на експорт. В Україні ж ніхто не займається виготовленням продукції з сапфірів. Спеціалісти на «Клівері» сподіваються, що саме вони стануть першими в Україні, кому вдасться зробити крок від виробництва сировини до її обробки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG