Доступність посилання

ТОП новини

Українцям не потрібна демократія?


Київ – Більшості українців байдуже, чи буде Україна демократичною державою. Такого невтішного висновку дійшли дослідники Міжнародної фундації з виборчих систем IFES. Однак українські експерти запевняють, що українці неохоче підтримують демократію, бо просто не бачили її в дії.

За результатами дослідження Міжнародної фундації з виборчих систем IFES, що базується у Сполучених Штатах, вже другий рік поспіль більшість українців не вважають демократію найбільш доречною формою врядування. Опитані апатично ставляться до форми державного устрою, зазначає головний дослідник IFES Ракеш Шарма.

«35% вважають, що демократія краща, ніж інші форми врядування, для 33% українців форма врядування взагалі не має значення і 18% впевнені, що недемократична влада може бути кращою для України», – зауважив Ракеш Шарма.

Відповідно до опитування IFEC, яке провели в усіх регіонах України, залучивши до нього півтори тисячі громадян, лише п’ята частина українців вважає, що в державі панує демократія, однак близько половини опитаних, 44%, не вважають Україну демократичною державою.

Українці не знають, що таке «демократія» – експерт

Директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко впевнений, що українці байдужі до демократії, бо просто не знають, що ж це насправді таке.

«Під демократією українці розуміють ту форму правління, яку називають демократією в Україні. І таке ставлення – це скоріше ставлення до стану речей із демократією в Україні, ніж ставлення до демократії в цілому. Більшість громадян просто не бачила справжню демократію в дії», – запевняє Андрій Биченко.

Президент України Віктор Янукович неодноразово зазначав, що Україна має розвиватися як демократична держава і розвиток демократії – один із пріоритетів його команди.

«Нація буде сильною, коли працюватимуть усі демократичні інститути. І це наші цілі», – сказав Президент у промові до Дня Незалежності.

Разом з тим, відповідно до досліджень IFES, кількість громадян, які вірять владі, стрімко падає. Так, за рік відсоток тих, хто довіряє Президентові Януковичу, знизився із 43% до 29%.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG