Доступність посилання

ТОП новини

Політичну амністію Тимошенко і Луценка розглянуть у парламенті


Київ – Верховна Рада зареєструвала законопроект про амністію Юлії Тимошенко та Юрія Луценка. Раніше апарат парламенту відмовлявся це робити. Автор законопроекту, народний депутат Геннадій Москаль повідомив Радіо Свобода, що йдеться не про кримінальну, а про політичну амністію. Якщо більшість депутатів її підтримає, справи проти Тимошенко та Луценка мають автоматично закрити. Водночас експерти констатують намагання влади знайти оптимальний для себе вихід із ситуації навколо суду над Тимошенко. При цьому Банкова показує готовність дослухатися до критики західних партнерів.

У законопроекті Геннадія Москаля пропонується припинити суд над Тимошенко і Луценком заради «утвердження політичних свобод та демократичних цінностей в Україні, поліпшення міжнародного іміджу, усунення перешкод на шляху інтеграції в ЄС, припинення звинувачень влади у кримінальному переслідуванні опозиційних лідерів…». У коментарі Радіо Свобода Геннадій Москаль переконував, що в ухваленні його пропозиції передусім мають бути зацікавлені провладні депутати.

«Написано у статті шостій, пункт четвертий Кримінально-процесуального кодексу: у разі прийнятті амністії справа автоматично закривається. І в подальшому не розглядається. Варто зняти підозри з влади про те, що вона переслідує своїх політичних опонентів. Тому в першу чергу має голосувати «за» більшість у парламенті. Якщо вона законопроект не підтримає, то вона ці підозри тільки посилить», – прогнозує Геннадій Москаль.

Підморгування для європейських партнерів

Взяття до розгляду законопроекту Геннадія Москаля про амністію сталося наступного дня після оголошення суддею Родіоном Кірєєвим перерви у слуханнях справи Юлії Тимошенко на два тижні. Хоча раніше суддя найчастіше відмовляв обвинуваченій та її адвокатам у наданні додаткового часу для ознайомлення з матеріалами справи. Максимум він надавав для такої мети три дні. І все це на тлі заяв представників держав та інституцій ЄС, Сполучених Штатів, впливових міжнародних організацій про переслідування лідерів опозиції в Україні. У такій ситуації Банкова змушена була відреагувати, констатують політичні експерти. Хоча це не означає, що вже завтра Луценко і Тимошенко опиняться на свободі, зазначає політолог Вадим Карасьов.

«Це – один із сигналів серед інших сигналів європейським партнерам, що ось можливий і такий варіант. А який варіант буде насправді – цього ніхто не скаже. Тому що влада не збирається сьогодні або завтра сказати: «все – випускаємо, вибачаємося!» А є така гра сигналів, підморгування, щоб схиляти європейську сторону до думки, що Україна все-таки якось вийде із цього судового процесу без того, щоб Юлія Тимошенко залишилася за ґратами», - каже політолог.

Не амністія, а декриміналізація

Тим часом депутати від опозиції обіцяють зареєструвати у парламенті інший законопроект, який може вплинути на долю Тимошенко і Луценка. Йдеться про так звану декриміналізацію 365 статті Кримінального кодексу. Про це повідомив депутат від НУНС Арсеній Яценюк в ефірі «5 каналу». Коментуючи реєстрацію у Верховній Раді законопроекту Геннадія Москаля, Яценюк стверджував, що такий закон, навіть якщо він набуде чинності, потребує обвинувального вироку для Луценка і Тимошенко. І лише після вироку їх можна буде амністувати, стверджує лідер партії «Фронт змін». А декриміналізація статті, за якою обвинувачують опозиціонерів, дозволить звільняти зразу.

Натомість Геннадій Москаль посилається на 92 статтю Конституції та закон «Про застосування амністії в Україні», за якими Верховна Рада може звільнити від відповідальності осіб, яких кримінально переслідують. І це можна зробити без ухваленого перед тим вироку.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG