Доступність посилання

ТОП новини

Патріарх Московський Кирило відвідує Луганськ


Патріарх Кирил в луганському аеропорту, 14 вересня 2011 року
Патріарх Кирил в луганському аеропорту, 14 вересня 2011 року

Луганськ – Предстоятель Російської православної церкви, патріарх Московський Кирило знову відвідує Україну. Сьогодні у Луганську на Театральній площі він візьме учать у Божественній літургії. На площі організатори очікують зібрати близько 15 тисяч людей – віруючих з України та Росії. У місті пройшли масштабні приготування: спеціально до приїзду голови РПЦ у центрі пофарбували будинки, а також розвісили білборди із зображенням Патріарха Кирила. Разом з тим суд заборонив проведення у цей день усіх акцій.

Приїзд патріарха Кирила у Луганськ супроводжується серйозними заходами безпеки. Для охорони громадського порядку залучили весь Луганський гарнізон міліції та весь апарат обласного управління МВС. Допомагатимуть їм внутрішні війська та громадські формування. З 7 ранку і до 14 години обмежено рух автотранспорту центральними вулицями, а з 11-ї вулиці перекриють повністю.

Фасади будинків, які десятиліттями не знали ремонту, спеціально до приїзду гостя пофарбували. Декілька днів у Луганську стоять білборди з написами «Луганчани з любов’ю вітають свого Патріарха». У луганських вишах розклеєні запрошення відвідати літургію за його участі.

Білборди у Луганську
Кирила зустрінуть найбільшим прапором України

Представники ж ВО «Свобода» планували організувати акції протесту, однак суд наклав на такі плани заборону. Так само як заборонив акцію молодих регіоналів та організації афганців. Між тим, прибічники Української народної партії вирішили розгорнути найбільший у світі прапор України (50x40 метрів). Але через охорону патріарха навряд чи вдасться це зробити в центрі Луганська, як планувалося раніше. Акція з прапором має нагадати, що не всі луганці вітають приїзд патріарха Кирила, пояснив ініціатор акції, голова Луганської обласної організації УНП Валентин Ткалич.

«Цим розгортанням ми хочемо показати, що не всі луганці вважають Кирила своїм патріархом. Так як сьогодні написано на білбордах. Луганщина не вся однакова і є такі, які вважають, що не треба сюди приїздити Кирилу і займатися політикою», – вважає Ткалич.

Театральна площа у Луганську
Привід для візиту – ювілей Луганської єпархії УПЦ

Напередодні ввечері предстоятель РПЦ Кирило прибув до Луганська. Він взяв участь у короткому молебні у найбільшому храмі Луганщини – Свято-Володимирському кафедральному соборі.

«Я прибув у Луганськ з пастирським візитом. Це мої перші відвідини луганської землі, але не перші Донбасу. І приводом є чудова подія – двадцятиріччя утворення Луганської єпархії», – сказав предстоятель РПЦ.

Сьогодні Патріарх Кирил на центральній площі міста відслужить літургію, покладе квіти до військових меморіалів. Після цього закладе камінь в основу нового храму, який зводиться на території обласної дитячої лікарні.

Нинішній візит патріарха Кирила в Україну вже учетверте за цей рік.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG