Доступність посилання

ТОП новини

Штефан Філе: «Ніяких компромісів не буде»


Комісар з питань розширення ЄС та Європейської політики сусідства Штефан Філе
Комісар з питань розширення ЄС та Європейської політики сусідства Штефан Філе

Сімферополь – На півдні Криму в п’ятницю розпочала свою роботу 8 Ялтинська щорічна зустріч «Ялтинської європейської стратегії» (YES). Формально вона розпочалася учора в ялтинському готелі «Ореанда» і триватиме до 18 вересня у Лівадійському палаці Ялти. Нинішня зустріч зібрала на півдні Криму кілька десятків нинішніх і колишніх президентів, прем’єр-міністрів, міністрів, політиків, економістів та інтелектуалів, які обговорюватимуть спільні виклики і спільне майбутнє для світу та України. Форум відкриється виступами президентів України та Ізраїлю Віктора Януковича і Шимона Переса. Але вже перші публічні послання для українців та України в Ялті були не дуже приємними.

Згідно з програмою 8-ї Ялтинської зустрічі YES, президенти України та Ізраїлю виступатимуть після голови правління YES, колишнього глави Польщі Александра Кваснєвського і засновника YES, українського мільярдера Віктора Пінчука. Президентські виступи триватимуть півтори години. Втім, головні новини для Києва прозвучали напередодні, на урочистому прийнятті з нагоди відкриття зустрічі в готелі «Ореанда».

У своєму виступі Шимон Перес, президент Ізраїлю і лідер народу з багатовіковою історією, який пам’ятає і не дає забути страшний Голокост, знову закликав українців більше мріяти і не копирсатися в своїй історії.

Комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Філе теж говорив про українські мрії і згадав при цьому промисловців та їхні інтереси у співпраці з Європою. Але закінчення його виступу було жорстке: «Ніяких компромісів не буде». Перед цим європейський високопосадовець зустрічався з представниками низки неурядових організацій і за повідомленнями її учасників, там Філе був менш дипломатичним – за нинішньої внутрішньополітичної ситуації в Україні угода про Асоціацію з Європейським союзом підписана не буде.

Лівадійський палац у Ялті
Дискусії про новий світоустрій

Традиційно в Ялтинській зустрічі бере участь багато впливових у Європі і світі людей, каже директор YES Іванна Климпуш-Цинцадзе. Понад 200 міжнародних і українських лідерів з політичних, ділових та громадських кіл з понад 20 країн світу обговорюють основні глобальні виклики та їхній вплив на Європу та Україну. Учасники форуму YES також дискутуватимуть про новий світоустрій в епоху змін, можливості та виклики для інвестицій в Україні, а також про шляхи для збалансування світової економки.

Зважаючи на ситуацію, що склалася, головними темами дискусій, очевидно, стануть відносини між Україною та Європейським Союзом і перспективи України в сучасному глобалізованому світі.

На Форумі обговорять роль Росії в глобальних процесах та міжнародних відносинах, а також моделі модернізації країни. Всі ці теми – для дискусій у п’ятницю. Увечері того ж дня всесвітньо відомий економіст та публіцист, лауреат Нобелівської премії з економіки 2008 року Пол Кругман виступить зі спеціальною промовою «Майбутнє західної демократії та ринкової економіки». Пол Кругман належить до кола найвідоміших економічних аналітиків світу, є автором низки теоретичних робіт з економічної географії та міжнародних економічних відносин.

У дискусії, яка відкриє другий пленарний день форуму, обговорюватимуть проблеми і перспективи розвитку Східної Європи. Особливу увагу на сесії буде приділено ролі України у розвитку економіки регіону і відносинах східноєвропейських країн з найбільшими сусідами – Євросоюзом та Росією. Окремо будуть обговорюватися питання економічного потенціалу та перспектив розвитку Туреччини і України.

Питання прав людини та розвитку демократії у «Великій Європі» – на другій панелі суботи, і цьому питанню приділять лише годину, як і темі угоди про Асоціацію України та ЄС. Очевидно, що без згадування проблеми ув’язнення Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та інших опозиційних політиків тут не обійдеться. До речі, кримські активісти партії «Батьківщина» збиралися пікетувати зустріч YES, однак напередодні Ялтинський суд заборонив це робити не лише їм, але й представникам ще 5-ти громадських організацій автономії. Та все ж директор YES Іванна Климпуш-Цинцадзе переконана, що чергова ялтинська зустріч буде корисною і для України, і для її сусідів, і для Європи.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG