Доступність посилання

ТОП новини

Бойко: російський газ задорогий, його імпорт буде зменшено


Міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко заявив увечері в п’ятницю, що нині чинний газовий контракт із Росією 2009 року «кабальний» і Україна отримує за ним найвищі ціни в Європі. Як сказав він в ефірі телеканалу «Інтер», цей контракт необхідно переглянути, бо «правда на нашому боці».

За словами Бойка, якщо орієнтуватися на ціну російського газу для Німеччини й відняти від неї різницю в вартості транзиту, то російський газ для України мав би коштувати трохи більше за 200 доларів за тисячу кубометрів. Нині ця ціна перевищує 350, а наприкінці року має перевищити й 400 доларів.

Відтак, заявив міністр, Україна здійснює програму зниження споживання газу і збільшення його власного видобутку. За його словами, Україна буде знижувати обсяги закупівель газу, особливо в російського «Газпрому». Якщо цього року Україна купує в «Газпрому» 40 мільярдів кубометрів газу, то наступного має намір купити вже 27 мільярдів, або ж і 33 мільярди, але з правом подальшого експорту, якого зараз Україна не має. А через три роки, заявив Бойко, Україна купуватиме 12 мільярдів кубометрів газу, з яких 7 із Росії, а 5 із Азербайджану.

А через 7–10 років, прогнозує міністр енергетики, Україна взагалі перетвориться на експортера газу, коли почне видобувати сланцевий газ. Таким чином, додав він, демонтажу української газотранспортної системи в разі відмови Росії від транзиту через Україну не буде, як заявляли останніми днями, бо її можна буде заповнити вже українським газом.
XS
SM
MD
LG