Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісар Філе не вважає арештовану Тимошенко політув’язненою


Єврокомісія не вважає арештованих українських екс-посадовців політв’язнями. Про це в інтерв’ю виданню «Коммерсант-Украина» заявив комісар ЄС із питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Філе.

«Ні, вони не є політичними в’язнями. Ми не вважаємо нікого з них такими», – сказав Філе.

«На яких підставах ми повинні так вважати? Я бачу чіткі відмінності між проблемними випадками в Україні й політичними в’язнями у Білорусі, за якими ми такий статус визнаємо. У Білорусі їхній арешт став наслідком того, що вони виступали проти диктатури Лукашенка. А в Україні виникають питання щодо якості законодавства та рівня незалежної судової системи», – пояснив свою позицію єврокомісар

Штефан Філе зазначив, що у ЄС бачать, що «Київ докладає зусиль для створення системи, яка стане набагато ближчою до європейських цінностей». «У конкретному випадку, у справі колишнього прем’єра Тимошенко, нас завірили на найвищому рівні, що українська влада усвідомлює складність ситуації, її підтекст, розуміє неоднозначність обвинувачення колишнього прем’єра за тими статтями, на яких заснований сьогодні процес у її справі. Нас завірили, що Київ щиро зацікавлений у вирішенні цього питання», – додав комісар ЄС.

За словами Штефана Філе, позиція ЄС полягає в тому, що «політична боротьба ні в якому разі не може вестися з використанням Кримінального кодексу».
XS
SM
MD
LG