Доступність посилання

ТОП новини

Донецьке метро: бути чи не бути?


Донецьк – Виплатити борги з зарплати та дати можливість працювати вимагали під стінами Донецької облдержадміністрації місцеві метробудівці. За словами профспілкового лідера Василя Антюшні, держава заборгувала їм понад 3 мільйони гривень.

«Я заздрю депутатам. У них унікальна робота. Робота без відповідальності. Де б знайти таку роботу?» – запитує Володимир Тарасов, який працює на «Донецькшахтметробуді». Уже півроку він не отримує заробітної плати. Каже, що виживати йому допомагають родичі.

«Ми в 2009 році взагалі без зарплати жили. Дружина кожен день «пиляє». Вже набридла. Нам у кінці минулого року виплатили борг за 2009 рік. Разово виплатили річну зарплату», – бідкається чоловік.

Таких, як Володимир, на акцію протесту до Донецької облдержадміністрації зібралося ще близько сотні людей. Вони тримали плакати з гаслами: «6 місяців працюємо безкоштовно», «Третій рік чекаємо рішення Кабміну» і «Донецьке метро: закрити не можна будувати (,-?)» у якому просили поставити, де треба, кому.

Частина Донецька може піти підземлю

За словами директора «Донецькшахтметробуду» Володимира Кутнія, зупинка будівництва метро може загрожувати Донецьку техногенними аваріями.

«З першого січня всі роботи зупинені, ведеться лише обслуговування. Ми не повинні допустити ніяких техногенних катастроф, тобто виходу води на поверхню або затоплення міста. Якщо так все кинути, можливе накопичення метану. А, як кажуть у нас у Донбасі, якщо є метан – іскра знайдеться», – сумно жартує Володимир Кутній.

Розібратися не можна відтягувати (, - ?)

Від влади до протестувальників вийшов заступник голови облдержадміністрації Валерій Лукашенко. Він запевнив, що місцева влада буде вибивати гроші в уряду.

«Довго воно тягнулося. Зайшло в глухий кут. Ми досягли апогею. Тепер цей гордіїв вузол потрібно розрубати, Я думаю, найближчим часом він буде розв’язаний. Далі так бути не може», – заявив він.

Ці слова мітингувальники зустріли оплесками. Водночас донецькі чиновники пообіцяли, що на найближчій сесії міськради виділять 1 мільйон гривень на погашення зарплатних боргів метробудівцям.

Будівництво метрополітену у «шахтарській столиці» триває вже 20 років. За цей час проклали тільки 2 кілометри і витратили близько 800 мільйонів гривень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG