Доступність посилання

ТОП новини

В Україні та світі відзначають тисячоліття Софії Київської


Архітектурний комплекс «Свята Софія Київська»
Сьогодні розпочинаються заходи з відзначення тисячолітнього ювілею Софії Київської.

До цієї дати у Національному заповіднику «Софія Київська» відкривається після реставрації пам’ятка XVIII cтоліття – Брама Заборовського. Це одна з небагатьох збережених кам'яних будівель української цивільної архітектури ХVІІІ століття, зведених у стилі українського бароко.

Сьогодні також розпочинає свою роботу виставка «Пам’ятки сакрального мистецтва ХV-ХІХ століття». На виставці представлені 55 музейних предметів з фондів Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

У штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі розгорнули тематичну фотовиставку «Софія Київська: віхи історії». Експозицію організували у зв’язку з рішенням 35-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО про внесення тисячоріччя заснування Софії Київської до переліку тих пам'ятних дат, які відзначає ЮНЕСКО.

Відзначення ювілею Софії Київської триватиме 4 дні й завершаться святковими заходами на Софіївській площі 24 вересня за участю президента України Віктора Януковича.

Міністр культури Михайло Кулиняк прийде у четвер до студії Радіо Свобода, щоб розповісти у прямому ефірі про найцікавіші моменти відзначення ювілею та про те, на що саме буде використано грант від Американського посольського фонду зі збереження культурної спадщини.

Софія Київська разом з усім комплексом споруд внесена до Списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Наразі громадськість Києва вимагає від столичної влади та Президента України припинити будівництво висотних споруд у буферній зоні тисячолітнього архітектурного ансамблю.
XS
SM
MD
LG