Доступність посилання

ТОП новини

У Ризі відбувся міжнародний молодіжний фестиваль української культури


Рига – У столиці Латвії зібралася українська молодь із різних країн Європи, щоб у перебігу міжнародного фестивалю української культури не лише продемонструвати латвійцям свої таланти та надбання, але й познайомитися з латвійськими однолітками та підтримати зв’язки з представниками молодого покоління української діаспори інших країн. А де молодь – там радість, веселощі та… кохання.

Ініціатором організації фестивалю під назвою «LV.UA» виступив Український центр молоді та дітей Латвії. Проект підтримала Ризька дума та культурний центр «Мала гільдія».

Саме в будинку «Малої гільдії», яка є пам’яткою архітектури і знаходиться у центрі Старої Риги, й виступали творчі колективи української молоді з Сербії, Литви, Латвії, Естонії та України.

Головне – залучити молодь до роботи в діаспорі

Представник культурного центру «Мала гільдія» Едуардс Гаусіс зауважив, що вперше у старовинних готичних залах гільдії лунали чарівні українські мелодії та пісні, що їх професійно виконували члени фольклорного ансамблю «Вишиванка» з Києва, театру пісень «Ка Приз» зі Львова, колективу бандуристів «Галичанка», ансамблю «Кобзар» із Сербії та багатьох інших.

«Головна ідея фестивалю – залучення молоді до роботи в діаспорі, до того, щоб вони звернули увагу на своє коріння. Це найперше. Щоб вони могли показати свої таланти. І друге – це популяризація української культури і традицій серед населення Латвії», – каже керівник Українського центру молоді та дітей Ольга Берга

Діана Анча народилася у Латвії. Україну знає й любить завдяки поїздкам до бабусі, яка живе у Полтаві. Вона є автором символу фестивалю – дружній потиск двох долонь.

«Я лише трохи розмовляю українською мовою, але пробую її вчити. Я дуже люблю Україну і, коли вперше побачила її, то була дуже вражена», – зауважила Діана Анча

Керівник українського товариства «Джерело» з містечка Новий сад у Сербії Мирослав Калинюк упевнений, що подібні фестивалі потрібно проводити, бо вони зміцнюють українськість молодого покоління діаспори.

Рига поєднує серця

У рамках фестивалю відбулася виставка стилізованого вишитого одягу, що його представила художниця з Литви Ізоліна Франків, дружина члена Національної спілки письменників України Любомира Франківа, який подарував свої твори молодим українцям Латвії.

«Мені дуже подобається українська яскравість, насиченість кольорів, землі, людей. Я думаю, що це дуже потужна нація. Мене хвилює і подобається усе українське. Я сприймаю це і використовую у своїх роботах», – поділилася з Радіо Свобода литовська художниця.

Щасливе українсько-литовське подружжя Франків збирається наслідувати молодь. Артур із Латвії та Катерина з Сербії не приховують, що покохали одне одного.

«Ми познайомилися у молодіжному таборі в Україні, дуже сподобались один одному і з нетерпінням чекали три тижні, щоб знову зустрітися у Ризі», – каже Артур Дунаєв

Можливо фестиваль української молоді у Ризі й стане початком народження нової українсько-латвійсько-сербської родини. До речі, й не однієї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG