Доступність посилання

ТОП новини

Діаспора США – Януковичу: в Україні є серйозні проблеми з демократією


Віктор Янукович під час виступу у Нью-Йорку на щорічній сесії Генеральної асамблеї ООН
Віктор Янукович під час виступу у Нью-Йорку на щорічній сесії Генеральної асамблеї ООН

Нью-Йорк – Президент України Віктор Янукович виступив із промовою в рамках загальної дискусії на щорічній сесії Генеральної асамблеї ООН. При цьому він пообіцяв дотримуватися прав людини, а журналістам керівник держави повідомив, що Україна надасть гуманітарну допомогу Лівії. Тим часом представники діаспори провели у Нью-Йорку акцію протесту проти політики нинішнього Президента України.

Віктор Янукович насамперед нагадав західним країнам про обіцянку фінансувати заходи для подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. Це вже третій український Президент, який нагадує про це, а йому обіцяють.

По-друге, Янукович нагадав, що Україна позбулася свого ядерного арсеналу і запасів високозбагаченого урану, з якого, як відомо, виготовляють ядерну зброю, – це участьУкраїни у розвитку руху за ядерне роззброєння.

По-третє, справила враження заява Януковича про видатну роль вояків і поліцейських сил України у миротворчих операціях ООН.

Президент України запропонував створити ще одне додаткове місце непостійного члена у складі розширеної Ради безпеки ООН. Місце передбачалося б для членів груп країн Східної Європи.

Янукович принагідно нагадав про допомогу України під час революційних подій у Лівії, звідки український корабель евакуював 200 іноземців. Президент додав, що під час зустрічі з представниками тимчасового уряду Лівії сторони домовились про гуманітарну допомогу України цій державі. Янукович уточнив, що йдеться про допомогу збіжжям.

«Діаспора гостро відчуває, що відбувається в Україні»

Напередодні виступу Януковича на сесії Генеральної асамблеї ООН були повідомлення, що діаспорі, можливо, не дозволять виступати із запланованою акцією протесту.

Насправді, така акція, причому досить гучна, відбулася невдовзі після виступу Януковича. Акція проходила за декілька кварталів від хмарочосу ООН. Учасники демонстрації з українськими та американськими прапорами зібралися біля будинку представництва України в ООН. Демонстранти співали, вигукували гасла «Геть Януковича!», тримали плакати з написами «Антиукраїнський уряд ув'язнює політичну опозицію», «Ні! – політичним репресіям», «Україні – волю!». Один із учасників тримав портрет Юлії Тимошенко на тлі ґрат. Все це фіксувала телекамера 5 телеканалу. Принагідно зауважу, що візит Януковича висвітлювала команда київських журналістів, в якій було приблизно 20 осіб, але демонстрацію висвітлювали лише кілька. Поліція спокійно спостерігала за порядком, якого ніхто й не порушував.

Організатор демонстрації – Тамара Олексій, голова Українського конгресового Комітету Америки.

За її словами, візит Януковича – «добра нагода нагадати, що діаспора гостро відчуває, що насправді відбувається сьогодні в Україні».

«Проблем дуже багато. Насамперед, гадаю, проблема з демократією, з арештом Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, вони сьогодні в тюрмі. Є проблеми, я думаю, зі свободою слова», – заявила Тамара Олексій.

Конгресовий комітет опублікував звернення до Президента Януковича у формі «відкритого листа» з метою вручення його українським дипломатам. Там, зокрема, сказано: «Ми не втрачаємо надії, що ви зрозумієте помилковість ваших сьогоднішніх позицій і приймете тягар чесної служби нашому народу в Україні й поза нею та конкретними діями проявите зміну у вашому політичному курсі у бік конструктивних дій стосовно міжнародних стандартів щодо людських та національних прав та у гуманітарних, правових і економічних площинах».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG