Доступність посилання

ТОП новини

Європейські інвестори шукають партнерів у Дніпропетровську


Українсько-чеські переговори в рамках зустрічі з іноземними інвесторами у Дніпропетровську, 22 вересня 2011 року
Українсько-чеські переговори в рамках зустрічі з іноземними інвесторами у Дніпропетровську, 22 вересня 2011 року

Дніпропетровськ – У четвер у Дніпропетровську відбулось виїзне засідання Міжнародного трейд-клубу – міжнародної організації, яка об’єднує представників дипломатичних місій і бізнесу. Зокрема, до Дніпропетровська приїхали керівники великих компаній, посли і радники посольств 12 країн Європи, щоб познайомитись із місцевими підприємцями і встановити бізнес-контакти. Перші враження іноземців – не на користь Дніпропетровська, але конкретні проекти співпраці вже обговорюються.

На зустріч у регіональній торговельно-промисловій палаті зібралися керівники майже сотні дніпропетровських підприємств. Представників потенційних інвесторів із Європи – вчетверо менше. Не приїхали, зокрема, представники країн, які зараз переживають фінансову скруту: Греції, Італії, Іспанії. Проте місцевих бізнесменів це не засмутило.

Одна з дніпропетровських консалтингових компаній кілька років успішно співпрацює з норвезькими виробниками, допомагає їм виходити на український ринок. Саме серед скандинавів розраховують знайти й інших своїх партнерів, розповіла Радіо Свобода директор компанії Олена Галушко.

«Зараз криза вже стала явищем абсолютно глобальним. Якщо ще 10 років тому Україна виглядала високоризиковою країною в порівнянні з країнами Європи, то зараз уже важко визначити, де більший ризик. Ми дуже добре співпрацюємо зі скандинавами, з ними просто налагоджувати контакти. У них нормальна, цивілізована, прозора економіка, не корумпована. Вони приділяють увагу і енергозбереженню, й інвестуванню в персонал. Це дуже прогресивно», – сказала керівник дніпропетровської компанії.

Важливе розумне використання ресурсів

Кожна шоста тонна української промислової продукції наразі вироблена на Дніпропетровщині. До того ж регіон володіє майже половиною запасів українських корисних копалин. Такими даними дніпропетровська влада намагалась заохотити іноземних бізнесменів на офіційній зустрічі.

А втім, приміром, німецьку сторону зараз більше цікавлять не самі ресурси, а їхнє розумне використання. Застосування енергії вітру – пріоритет для співпраці, зазначив у коментарі для Радіо Свобода фахівець із консалтингового супроводу німецьких підприємств в Україні Ральф Ловак.

«Вітрові установки, які виробляє «Південмаш»… Але цікавить не тільки виробництво цих установок, але й експлуатація. В Німеччини щодо цього дуже великий досвід, бо Німеччина ще 20 років тому почали дуже активно займатись альтернативною енергетикою. Цьогоріч Німеччина вирішила повністю відмовитись від використання атомної енергії, у зв’язку з цим зараз буде ще більш актуалізовуватись питання альтернативної енергетики», – сказав Ральф Ловак.

Стабільну зацікавленість українські бізнес-проекти викликають у польських підприємців, зазначає президент Міжнародного трейд-клубу, міністр-радник посольства Польщі в Україні Анджей Ґрабовський. Спільна підготовка Євро-2012 не відбила бажання працювати разом. Зараз, каже Ґрабовський, поляки готуються відкрити великі ринки для продажу своєї сільгосппродукції у різних регіонах України – в Києві, Криму, на Заході і на Сході.

Анджей Ґрабовський
Потрібні преференції і… вода в готелі

Від української влади чекають преференцій. «Наскільки цікава країна – це залежить від того, які пільги українська сторона буде надавати іноземним інвесторам. Польські інвестори інвестували, інвестують і будуть інвестувати, бо з польської точки зору ваша країна – стратегічний партнер. Я думаю, що і у вас у країні так думають», – сказав Радіо Свобода Анджей Ґрабовський.

Попереду в іноземних дипломатів та потенційних інвесторів іще день офіційних зустрічей і неофіційного спілкування з бізнесменами, зокрема, відвідини колись засекреченого ракетного заводу «Південмаш».

А втім, перші враження про Дніпропетровщину в іноземців склались не найкращі: в готелі, куди їх поселили, скаржаться вони, немає води. Українська сторона була змушена вибачатись: маленькі прикрощі не вплинуть на велику співпрацю.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG