Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада узаконила біометричні паспорти


Київ – В Україні замість внутрішніх паспортів з’являться біометричні документи. За це проголосувала в п’ятницю Верховна Рада. Спікер парламенту Володимир Литвин заявив, що таким чином Україна виконала практично всі законодавчі вимоги Європейського Союзу, необхідні для лібералізації візового режиму між Україною та ЄС. Утім, в опозиції новий закон критикують, через те, що він залишає можливості для корупційних схем під час виготовлення документів.

Згідно з ухваленим законом, до переліку документів, що посвідчують особу та громадянство України, додано «паспортну картку». Новий документ згодом замінить собою внутрішні паспорти і його отримуватимуть від народження і незалежно від віку, на 10 років. Картка буде містити безконтактний електронний носій інформації, зокрема, біометричної. Обсяг таких даних, встановлюватиметься Кабінетом Міністрів відповідно до документів Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO).

Прогресивність нового закону визнають і представники опозиції, які не голосували за нього. За словами депутата «Нашої України – Народної самооборони» Кирила Кулікова, документ не досконалий, оскільки до нього не включили запропоновану ним поправку.

«Мета цього закону – надати комерційним структурам можливість друкувати ці бланки. Моя поправка, що всі ці бланки виготовляються державними підприємствами. Обґрунтування пише Контрольно-ревізійне управління: «Недоліки законодавчої бази дозволяють залучати комерційні структури до процедур замовлення-виготовлення бланків документів. Внаслідок чого втрачається контроль держави за виготовленням бланків та їхнім обігом. Це містить загрозу національній безпеці», – заявив Куліков.

ЄДАПС отримує з документів надприбутки – Яценюк

Водночас, як зазначає депутат від НУНС Арсеній Яценюк, концерн ЄДАПС, що нині виготовляє полікарбонатні сторінки українських закордонних паспортів та багато інших бланків суворої звітності, завищує ціни на свою продукцію у десятки разів.

«Я зараз не про біометрику хочу поговорити, а про те, хто буде друкувати ці паспорти, – каже він. – Компанія, яка друкує паспорти, так само виготовляє водійські посвідчення. За прискореною процедурою посвідчення водія коштує 800 гривень».

За словами Арсенія Яценюка, таке посвідчення мало б коштувати не більше ніж 5 гривень.

Паспорти виготовляються приватними компаніями в усьому світі – Грицак

Депутат від Партії регіонів Василь Грицак, якого пов’язують із концерном ЄАДАПС, що він наполегливо спростовує, заявив, що виготовлення бланків суворої звітності приватними компаніями в умовах ринкової економіки є нормальним явищем, а тому практикується у більшості демократичних країн світу.

«Поправка Кулікова – це корупційна схема з підтримки якогось державного підприємства. Це тільки корупційна схема», – каже Грицак.

Документи, що посвідчують особу, виготовлені й видані до набуття чинності нового закону залишатимуться дійсними до дат, які вказані у цих документах. Винятком є лише водійські посвідчення, видані з використанням зразка бланка, затвердженого органом виконавчої влади ще СРСР. Вони припиняють свою дію з 1 січня 2014 року. Паспортні картки в обов’язковому порядку надаватимуть громадянам, народженим після 31 грудня 2011 року.

Тим часом можливості для тіньових схем у новому законі про документи побачило й Міністерство юстиції. В п’ятницю увечері прес-служба відомства заявила, що цей документ «порушує засади конституційного розвитку» України.

«Закон, визначаючи безальтернативну технологію виготовлення документів, що посвідчують особу, закріплює таким чином існуючу монополію у цій сфері, тобто є потенційно корупціогенним. До того ж, застосування передбаченої Законом технології виготовлення документів призведе до здорожчання», – попереджають у Міністерстві юстиції. Там також стурбовані загрозою порушення конституційних гарантій на захист приватного життя українців, адже перелік даних, які закон пропонує вносити у державний інформаційний реєстр, невичерпний.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG