Доступність посилання

ТОП новини

Чернівці переймають європейський досвід і пересідають на велосипеди


Чернівці – У Чернівцях пройшов Європейський тиждень мобільності. Буковинська столиця вперше долучилася до акції завдяки канадському грантові на понад сім тисяч канадських доларів. Гроші пішли на втілення проекту «Популяризація дружньої до навколишнього середовища транспортної системи». Упродовж 16–22 вересня у місті проходили різні акції, покликані привернути увагу громадськості до велосипеда як екологічно безпечного транспортного засобу. Традиційно цей тиждень закінчується всесвітньо відомим Днем без автомобіля. У всьому світі цього дня люди пересідають із автомобілів на велосипеди або ж добираються на роботу пішки чи громадським транспортом. У Чернівцях на велосипеди у цей день пересіли навіть міські чиновники, тим більше, що в рамках Європейського тижня мобільності біля ратуші відкрили першу в новітній історії міста велостоянку.

У День без автомобіля із самого ранку волонтери акції у Чернівцях дарували кожному велосипедистові значки з намальованими велосипедами – як пам’ятний знак того, що вони долучилися до всесвітнього дня без автомобіля.

Волонтер Аня вважає, що велосипед сьогодні – це дуже добра транспортна альтернатива.

«Ми хочемо популяризувати велосипед як дуже вигідний альтернативний різновид транспорту, повністю самодостатній, дуже вигідну альтернативу бюджетну на сьогоднішній час. Дуже вигідно добиратися на велосипеді, зручно», – переконана вона.

У зручності велосипеда не сумнівається і подружжя програмістів Валерій та Анна. Вони вже півроку добираються велосипедом на роботу в інший кінець міста.

Валерій говорить, що на велосипеді набагато швидше добиратися, ніж на громадському транспорті, і спортивніше, ніж на машині, а його дружина Анна зауважує, що їзда велосипедом корисна для здоров’я.

Цього дня на велосипеди вирішили пересісти й міські чиновники. Андрій Ходоровський, який очолює відділ зв’язків із громадськістю міської ради, вперше приїхав до роботи в такий спосіб.

Розповідаючи про свої враження, Ходоровський відзначив, що йому дуже приємно проїхатися зранку на велосипеді і що це значно приємніше, ніж на машині або в громадському транспорті. Крім того, це ще й ранкова зарядка.

До речі, приїхав Андрій Ходоровський не у спортивному одязі, а в офісному. Він каже, що це цілком нормальна європейська практика. «Тут за прикладом далеко не треба ходити. Якщо подивитися новини з Брюсселя, то можна побачити, як багато європейських парламентарів, чиновників приїздять на роботу в костюмі, в галстуку, але на велосипеді. У цьому нічого такого немає», – зазначив Ходорковський.

«Палиці в колесах» чернівецьких велосипедистів

У рамках Європейського тижня мобільності в Чернівцях відкрили першу із десяти запланованих велопарковок. Вона розташована у центрі міста, біля мерії, і розрахована на всіх охочих.

Місцевий журналіст Ігор Савчин такій події зрадів, але як велолюбитель зі стажем назвав основні проблеми. За його словами, одна з перших – це відсутність велодоріжок. Крім того, це культура поведінки автолюбителів чи професіоналів стосовно велосипедистів на чернівецьких дорогах. Він висловив побажання, щоб водії ставилися до велосипедистів із більшою повагою.

Проблеми велосипедистів пообіцяли вирішити в мерії, принаймні, є плани прокласти велодоріжки у спальних районах міста, а історичний центр міста звільнити від машин. Точних дат, коли саме почнуть це робити, однак, не назвали.

Саме таким сталим заходам у рамках тижня мобільності надають перевагу у Європі, каже координатор акції Тетяна Лебухорська. Вона сподівається у майбутньому бачити втілення європейського досвіду і в Чернівцях.

«У містах Європи не просто проводять флешмоб чи велопарад, а роблять щось дуже вагоме: реконструкцію транспортної системи, транспортного і вуличного планування взагалі. Такі речі повинна ініціювати тільки влада», – наголошує вона.

Перші висновки

Організатори Європейського тижня мобільності в Чернівцях очікують, що наступного року ініціатива проведення цієї акції буде виходити вже від влади.

Таким чином, із ініціативи громадської організації «Буковинська агенція регіонального розвитку» та за підтримки канадського ґранту в рамках Європейського тижня мобільності в Чернівцях відкрили велосипедний туристичний маршрут в околицях міста, провели флешмоб, долучилися до всеукраїнської акції «Велопарад без кодонів» та до Всесвітнього Дня без автомобіля, а також відкрили першу в новітній історії Чернівців велопарковку в історичному центрі міста.

Вже наступного тижня, пообіцяли в громадській організації, у місті відкриють іще п’ять велопарковок, на які вдалося вибити дозволи. Ініціатори Європейського тижня мобільності в Чернівцях упевнені, що ці парковки полегшать життя не лише місцевим велосипедистам, але й туристам, які часто подорожують у Чернівці велосипедами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG