Доступність посилання

ТОП новини

Вийшла книга про тих, хто стояв біля витоків незалежності України


Київ – У Національному музеї літератури України презентували книгу про визначних українських діячів «Біля витоків Незалежності». У книзі зібрані 20 нарисів про діячів культури, політиків, дисидентів, які зробили вагомий внесок у культуру та становлення української держави. Серед них є усім відомі імена, такі як В’ячеслав Чорновіл та Василь Стус, так і менш відомі, наприклад Данило Шумук.

У книзі «Біля витоків Незалежності», яка вийшла накладом 1000 примірників, зібрані нариси про життя 20 людей, які зробили внесок в українську культуру та здобуття незалежності, серед них В’ячеслав Чорновіл, Василь Стус, Василь Симоненко, Григір Тютюнник.

Ініціатори проекту – громадська організація «Молодіжний рух Києва».

Бажання зробити такий некомерційний проект з’явилась ще у 2008 році, розповідає лідер руху Арсеній Пушкаренко.

«Ми вирішили взяти 20 постатей до 20-річчя, хоча цією книгою ми вшановуємо усіх, хто боровся за українську державу. Ці всю люди неоднозначні, неординарні, видатні. Десятьох із них знають в усьому світі, наприклад, Володимир Івасюк, В’ячеслав Чорновіл, Василь Стус. А ще десятьох із них, наприклад, Данило Шумук, який 42 роки відсидів в таборах, знали переважно за кордоном», – каже Арсеній Пушкаренко.

Упорядником та редактором книги став журналіст та письменник Михайло Сидоржевський. Він зазначає, що редакторську роботу потрібно було виконати дуже швидко, за два місяці, однак результат від цього не постраждав.

«Працювати почав на початку травня, а вже 15 липня здав рукопис. З одного боку важко було, але з іншого – досить легко. Адже автори цієї книжки – люди, яких фактично не довелося правити. Це Василь Овсієнко, Лесь Танюк, Петро Осадчук та інші», – зазначає Михайло Сидоржевський.

Це були магніти – Павло Мовчан

Голова Ради проекту, безпартійний депутат, голова товариства «Просвіта» Павло Мовчан запевняє, що усі люди, про яких написано в книзі, мали значний вплив на українців, зокрема і на нього.

«Це були магніти. Ряд тих імен впливали на моє буття, на моє самопочуття, на мій розвиток як молодого літератора. Це надзвичайно важливий ряд лише тому, що це люди унікальної вдачі», – зауважив Павло Мовчан.

На презентацію навідались і вдова В’ячеслава Чорновола, поетеса Атена Пашко. Вона прочитала два вірші, один із них – про В’ячеслава Чорновола, а другий присвячений молоді.

Перед лицем твоїм, мій Боже,
Народ зрадіє й переможе в своїй державі смерть у смерть.
Проб’ється поросль із насіння, і здорове наше покоління,
Візьме до рук кермо своє. Ми не загинемо, ми – є.

Ініціатори проекту запевняють, що книга «Біля витоків Незалежності» – перша з серії «Шляхами українських патріотів». Вже видану книгу планують презентувати у різних регіонах України та за кордоном.

Профінансували проект депутат від «Батьківщини» Олег Тищенко, безпартійний депутат Григорій Омельченко, прокурор Геннадій Вівдич та Інститут соціального розвитку українців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG