Доступність посилання

ТОП новини

Початок передвиборної кампанії у США


Нью-Йорк – Понад рік лишається до президентських виборів у Сполучених Штатах, але передвиборна кампанія вже почалася. У штаті Флорида відбулося пробне, так зване «солом’яне», опитування виборців щодо потенційних кандидатів від Республіканської партії. Переможцем, за якого проголосувала переважна більшість, став афроамериканець Герман Кейн, бізнесмен і колишній радіоведучий.

Герман Кейн захитав усю структуру впливів у президентських перегонах з-поміж республіканських кандидатів. За американським прислів’ям, затремтіли у своїх чоботах, тобто відчутно захвилювалися, два визнані лідери: губернатор Техаса Рік Перрі та колишній губернатор штату Масачусетс Мітт Ромні. Кейн, єдиний афроамериканець серед усіх інших кандидатів, отримав близько 40 відсотків голосів, це удвічі більше, ніж його чільні суперники, а про решту кандидатів годі й говорити.

Наприклад, Мішель Бакмен, депутат Конгресу від штату Міннесота, член Партії Чаювання, посіла останнє місце, отримавши якихось півтора відсотка голосів.

Кейн звучав як народний трибун. Він згадав Декларацію незалежності, заявивши: «Ми читаємо там: «Якщо існуючий уряд нищівно впливає на наші ідеали, то народ має право змінити або скасувати цей уряд». Ми з вами повинні багато що змінити й скасувати (оплески)... Наше завдання – змінити й скасувати».

Успіх афроамериканського кандидата – чи це несподіванка?

Всіх кандидатів, що виступали перед майже тритисячним зібранням флоридських республіканців, приймали тепло, але самого лише Германа Кейна вітали овацією. Це, звичайно, ще далеко не означає, що афроамериканця висунуть кандидатом від Республіканської партії.

На всеамериканському рівні перед веде Рік Перрі, але флоридський успіх чорношкірого кандидата на пробному, «солом’яному», голосуванні показав, що порядок на кандидатській драбині не є постійним, все може змінитися. І ще один важливий висновок роблять оглядачі: американське суспільство, як вигладає, вступило у пострасовий період.

Між тим, президент Барак Обама на недавньому виступі перед афроамериканською громадою закликав цих виборців «скинути домашні капці.., взути дорожні черевики», і йти агітувати за його переобрання.

Обама, зрозуміла річ, як чинний президент, є поки що єдиним кандидатом від Демократичної партії, але за умов економічної кризи його популярність істотно зменшилася, тож нема гарантії, що в Обами не з’являться суперники-однопартійці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG