Доступність посилання

ТОП новини

Росія витискає Україну з переговорів щодо Придністров’я?


Конфлікт у Придністров'ї, 1991 рік
Конфлікт у Придністров'ї, 1991 рік

Київ – Молдова розраховує на посередництво України у вирішенні придністровського питання. Про це у понеділок в Києві заявив спікер молдовського парламенту, виконувач обов’язків президента Молдови Маріан Лупу. Водночас, експерти з питань міжнародних відносин відзначають, що Україна втратила ініціативу в цьому переговорному процесі. Натомість, кажуть вони, на вирішальну роль у врегулюванні придністровської проблеми претендує Росія.

Молдова високо оцінює роль України у врегулюванні придністровського конфлікту, заявив, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, спікер парламенту Молдови, виконувач обов’язків президента Молдови Маріан Лупу після зустрічі з Головою Верховної Ради Володимиром Литвином.

«Одне з найбільш пріоритетних питань для Республіки Молдова – реінтеграція нашої держави. Я висловив високу оцінку і вдячність Республіки Молдова Україні за її дуже конструктивну позицію в межах переговорного процесу. Зокрема, за сприяння відновленню офіційних переговорів за результатами зустрічі в Москві групи 5+2», – сказав Маріан Лупу.

Він також висловив сподівання, що «Україна сприятиме остаточному врегулюванню придністровського питання».

За словами голови українського парламенту Володимира Литвина, Україна підтримає будь-яку модель придністровського врегулювання, якщо вона буде узгоджена між Кишиневом і Тирасполем за участю посередників і спостерігачів у форматі «5+2», який передбачає, що участь у переговорному процесі беруть Молдова, Придністров’я, Україна, Росія та Організація з безпеки й співробітництва у Європі, а також як спостерігачі – Європейський Союз та США.

Росія хоче розв’язувати придністровське питання без України – Чорновіл

Заступник голови парламентського комітету у закордонних справах депутат Тарас Чорновіл зазначає, що колись дієвий формат переговорів може бути зламаний. На його думку, це може статися через позицію Росії. Москва зайняла позицію, що демонструє незацікавленість у посередницькій участі України, каже депутат.

«Не відреагувала українська дипломатія на заяви російського МЗС і окремих їхніх політиків, у яких ішлося, що Росія, минаючи систему «5+2», буде розв’язувати проблему. У першу чергу натякали, що розв’язуватиме її без України. Україна мала зробити з цього приводу дуже жорстку заяву і акцентувати, що про таке не може бути й мови. Україна проковтнула, на превеликий жаль, ці дії Росії. І Україна не активізувала свої дії у цей період у посередницькому форматі», – наголосив Чорновіл.

Молдова і Україна однаково орієнтовані на євроінтеграцію – Огризко

У свою чергу колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко, який свого часу і запропонував формат переговорів «5+2», вважає, що участь у процесі потужних гравців міжнародної політики є певною гарантією просування до вирішення придністровського питання. Раніше Маріан Лупу заявляв, що Тирасполь має повернутися під контроль Кишинева і без вирішення цього питання Молдова не зможе вступити до Європейського Союзу. Тож саме європейські прагнення Кишинева є рушійною силою перемов і саме вони не дозволять викреслити з процесу Україну, зауважив Володимир Огризко.

«У Молдові змінилася влада. Це дає новий шанс, бо влада налаштована на євроінтеграцію, – каже він. – Ця взаємна налаштованість на євроінтеграцію, плюс допомога Євросоюзу, плюс допомога США можуть створити необхідну концентрацію зусиль, результатом чого і буде просування. Спільний європейський знаменник для України і для Молдови є дуже важливим чинником, який може спонукати Придністров’я, щоб цей процес, нарешті, зрушився».

Нині безпеку у зоні придністровського конфлікту забезпечують спільні миротворчі сили Росії, Молдови та Придністров’я, а також військові спостерігачі від України. Протягом переговорного процесу, що триває з 1992 року, сторонам не вдалося досягти угоди щодо статусу Придністров’я. Самопроголошена республіка залишається не визнаною більшістю країн світу, в тому числі й Україною. Перемови «5+2» були практично призупинені від 2006 року. Консультації щодо продовження переговорів відновилися лише влітку нинішнього року.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG