Доступність посилання

ТОП новини

У Євросоюзі взялися за перевірку компаній російського «Газпрому»


Прага – Раптові рейди інспекторів Єврокомісії цими днями в офіси російського «Газпрому» в Європі та його дочірніх компаній у 10 країнах ЄС пов’язані з підозрами Єврокомісії, що цей газовий російський монополіст використовує неконкурентну бізнесову практику, постачаючи газ із Росії. Одні експерти вважають, що ці кроки Брюсселя – лише привід для посилення вимог щодо зниження ціни на російський газ для європейців. Інші ж не виключають політичних наслідків.

Інспектори Євросоюзу відвідали у вівторок офіси таких компаній, як «Газпром-Німеччина» в Берліні, побували також у філії «Газпрому» в Чехії – «Вемекс», у німецьких компаніях E.ON Ruhrgas та RWE, в австрійській OMV у Відні та низці інших, що мають тісні зв’язки з російським газовим монополістом.

Російський концерн і його партнерів підозрюють у недобросовісній конкуренції та порушені антимонопольного законодавства ЄС, що призводить до невиправданого завищення цін на газ. Факт початку розслідування, як наголосили в Єврокомісії, ще не свідчить про доведену вину.

Тим часом «Газпром» заявив у середу про сприяння Євросоюзові в цій перевірці і обіцяє уважно стежити за її перебігом.

Із цього приводу офіційний представник E.ON Ruhrgas Гельмут Ролоф заявив: «Ми можемо підтвердити, що Єврокомісія розпочала розслідування в кількох головних офісах нашої корпорації. Ми підтримуємо Єврокомісію в її роботі. Ви маєте розуміти, що зараз ми не маємо права коментувати розслідування до часу його закінчення».

Перевірка «Газпрому» може бути початком політичного напруження між Росією і ЄС

Бріґітте Ламберц, прес-секретар концерну RWE, підтвердила, що обшуки Єврокомісії пройшли в офісах компанії в Німеччині, а також у її філії в Празі, і що головна мета цього – пошук фактів порушень з боку «Газпрому» антимонопольного законодавства ЄС у постачанні газу.

Незалежний аналітик із Росії Олександр Разуваєв у розмові з Радіо Свобода висловив переконання, що дані перевірки Єврокомісії – це лише привід, а головна мета – зниження цін на газ з боку Росії.

«З моєї точки зору – це лише привід. Ми бачимо зараз доволі жорсткий торг між «Газпромом», як головним постачальником, і європейськими споживачами. Торг полягає в тому, що «Газпром» прив’язує ціни на газ до цін на нафту і підвищує ціни, що дуже лупить по споживачах у Європі… Відповідно, є думка європейців, що «Газпром» нині мусить продавати газ дешевше. І я гадаю, що всі ці антимонопольні речі – лише привід», – сказав аналітик.

Разуваєв також відзначив, що на практиці «Газпром» намагається ігнорувати повне визнання правил європейської конкуренції і веде свою енергетичну політику, хоча у заяві в середу «Газпром» запевнив Європу «в повній повазі до конкуренції на європейському ринку».

Впливові експерти в Європі, наприклад, у «Файненшел Таймз», все ж не виключають, що ці перевірки «можуть стати початком нового етапу політичного напруження у відносинах між Росією та Європейським Союзом».

У випадку ж виявлення провини «Газпрому» і його компаній у Європі їм загрожують великі штрафи, які визначить Єврокомісія.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG