Доступність посилання

ТОП новини

Чехія – економічна «Швейцарія» на Сході Європи


Прага – Чеська Республіка – одна з найуспішніших країн Європи за станом економіки. Всупереч глобальній економічній кризі чехам вдається залучати до країни інвесторів, утримувати національну валюту, конкурентоздатний ринок. Економічні успіхи Чехії відзначають і фахівці. Зокрема, нагородою «Найкращий міністр фінансів Європи» був відзначений чеський міністр.

Цього тижня відомий американський канал CNBC відзначив, що Чехія сьогодні має одну з найуспішніших європейських економік і заслужено претендує на звання «Швейцарії Східної Європи». При цьому слід не забувати, що минуло лише два десятиліття від часу розподілу Чехословаччини і виникнення на карті нової незалежної Чеської Республіки.

За цей час чехи зуміли реформували свою правову базу так, щоб створити привабливі умови праці як для власних громадян, так і відкрити чеський ринок для інвесторів та забезпечити успіх базовим галузям господарства. Ними традиційно залишаються точне машинобудування і автомобільна промисловість.

На думку економічних аналітиків із CNBC, Чехія є безпечною для інвесторів, а це сприяє стабільності національної валюти. Дехто навіть прирівнює чеську крону до швейцарського франка.

Чеський міністр економіки – найкращий

Успіхи Чехії помітили фахівці з престижного часопису Emerging Markets, які назвали міністра фінансів Чехії Мірослава Калоусека найкращим міністром фінансів у Центральній і Східній Європі. Нагорода міністра – це позитивний знак для всієї країни, вважає празький аналітик Франтішек Боус.

«Зараз Європа переживає відносно велику непевність, що стосується економічного розвитку, проблем сплати грецьких боргів чи розвитку економік інших країн, – каже він. – Цілком очевидно, що Європа повинна вміти заощаджувати, якими б не були подальші рішення виходу з кризи. Більше того: нас чекає ще одна хвиля надзвичайних економічних скорочень. Потрібно навчитись економічній дисципліні. І саме на цьому полі нашому міністрові вдалось домогтися успіху, він є зразком міністра суворої фіскальної дисципліни».

Як добитись економічного успіху

Чеська Республіка, на відміну від низки інших країн Центральної й Східної Європи, не має проблем із ростом цін, інфляція в серпні знизилась на 1,7 відсотка. Чехія, яка зараз займає 36-е місце за конкурентоздатністю економіки, розпочала опрацювання нової стратегії конкурентоздатності країни на період до 2020 року. Плани амбітні: увійти до двадцяти економічно найуспішніших економік світу. Щоб досягти мети, вважають фахівці з чеського Міністерства промисловості, потрібно буде активно розбудувати національну освіту, підвищити якість інфраструктури і розвивати нові технології.

Словом, зовсім близько від західного українського кордону народилось нове «економічне диво». Однак у повідомленнях про економічний успіх Чехії не значиться, що свою невелику «цеглинку» в «чеську Швейцарію» внесли й десятки тисяч українських заробітчан у Чехії.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG