Доступність посилання

ТОП новини

Американський принц на сцені Большого театру


Большой театр у Москві
Большой театр у Москві

Москва – Американський танцівник Дейвід Голберґ у новому сезоні 2011-2012 року буде виступати в Москві у Большому театрі. Він стане першим американцем, якого прийняли до трупи Большого театру на такий тривалий час.

Десятиліттями танцівники з Росії і СРСР виїжджали на Захід, змінюючи московський або ленінградський балет на американський, французький чи британський. Цей сезон у Большому театрі починається незвично: як прем’єр (так називають у балеті чоловіків-солістів) у трупі вперше з’явиться соліст Американського театру балету «АВТ» – Дейвід Голберґ.

«Це цікаве таке коло виходить, – каже Голберґ. – Звичайно, це не так драматично, як втеча Рудольфа Нурієва в 1961-му або Михайла Баришнікова в 1974 році. Але це і зараз дуже важливо, що тепер у Большому театрі є іноземець – прем’єр балету. Причому не просто іноземець, а американець. Я відчуваю відповідальність. І мені здається, дуже важливо, щоб була відновлена, так би мовити, справедливість».



Романтичний герой

Дейвіда Голберґа до трупи Большого театру запросив художній керівник балету цього славнозвісного театру Сергій Філін. Саме Філін виконував партії романтичних героїв, зараз танцівників цього амплуа в трупі театру немає, і це стало однією з причин запрошення Голберґа до Большого театру, вважає балетний критик Майя Крилова.

«Дейвіда Голберґа запросили тому, що він один із найкращих сучасних танцівників класичного балету. У нього чудові природні дані. Він дуже добре технічно підкований, у нього чудова сценічна зовнішність. Врешті, він типовий герой-коханець із образом вікінга», – зауважує Майя Крилова.

За її словами, дуже важливо й те, що у 29-річного американця відмінна школа і досвід роботи на сценах Європи та Америки.

«Це, звичайно, чудовий досвід і для нас, тому що у нас буде танцівник, який навчався в школі паризької опери, потім працював у Нью-Йорку, – каже Крилова. – Тобто, знайомий із французьким стилем, із американським стилем. Тепер це буде таке вливання в наш російський балетний театр, у наш чоловічий танець класичний. Це буде цікаво для Дейвіда, я гадаю, і для нашого глядача».

«Принц» із Південної Дакоти

Дейвід Голберґ народився в штаті Південна Дакота. Балетом зайнявся досить пізно – у віці 13 років, після того, як вчителі звернули увагу на його природні дані – ідеальна статура й «зовнішність принца». Після навчання в Арізоні, в Парижі та в Нью-Йорку Голберґ став спочатку членом всесвітньовідомої американської трупи «АВТ», а через 4 роки і її солістом. В Америці його партнеркою була російська зірка балету Наталія Осипова.

За словами балетного критика Майї Крилової, бажання танцювати в дуеті з російською балериною стало для Дейвіда Голберґа однією з причин приїзду до Москви.

«Чудовий дует склався у нього з Наталією Осиповою – нашою балериною в Америці і в Росії. Я знаю, що одна з причин, через яку Голберґ перейшов до російського театру, було його бажання танцювати з Осиповою. А це абсолютно приголомшливий дует! Між ними така балетна хімія, як кажуть на Заході. Коли вони на сцені, вони взаємодіють на всі сто відсотків. Причому вони абсолютно різні. Вона темпераментна і вибухова, а він такий зовні прохолодний, але з таким прихованим внутрішнім вогнем. І те, що ми будемо часто бачити цю пару на сцені Большого театру, це теж просто прекрасно», – зазначила Майя Крилова.

Вже на початку листопада Дейвід Голберґ танцюватиме на сцені в «Жизелі» Адана, потім у «Сплячій красуні» Чайковського та інших «фірмових» балетах Большого театру.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG