Доступність посилання

ТОП новини

Amnesty International закликає продовжити розгляд справи про існування таємних в’язниць ЦРУ в Литві


Правозахисна організація «Міжнародна амністія» (Amnesty International) закликає Литву відновити розгляд кримінальної справи про можливу причетність місцевих правоохоронних структур до функціонування у Литві таємних в’язниць ЦРУ. 29 вересня у Вільнюсі активісти організації представили нову доповідь про таємні в’язниці ЦРУ в Литві та організували акцію, спрямовану на «відкриття істини» в цьому питанні.

Прес-секретар «Міжнародної амністії» Лідія Арройо сказала Радіо Свобода, що ця правозахисна організація уважно стежить за перебігом подій стосовно розгляду справи про перебування на території Литви таємних в’язниць ЦРУ.

«У доповіді «Міжнародна амністія» закликає литовську владу негайно відновити розслідування тверджень про те, що держава брала участь в американській програмі побудови таємних в’язниць і переведення туди затриманих. Організація «Міжнародна амністія» вже давно працює над цією темою і це не перша доповідь, яку вона готує», – зазначила Лідія Арройо

Литва визнала факт існування в’язниць, але справу закрила

Представниця правозахисної організації поінформувала, що Литва була першою європейською державою, яка визнала факт існування на своїй території двох таємних в’язниць ЦРУ, а також співпрацю своїх посадових осіб із американськими спецслужбами.

У грудні 2009 року слідча комісія Сейму Литви оприлюднила доповідь, у якій зазначалося, що умови для незаконного і не узгодженого з владою країни існування у Литві таємної тюрми ЦРУ були створені.

Парламентська комісія ухвалила постанову про розслідування факту можливої причетності до цієї справи литовських правоохоронців.

За результатами розслідування, Генеральна прокуратура Литви оголосила, що у діяльності працівників Департаменту державної безпеки Литви Мечіса Лаурінкуса, Арвідаса Поцюса та Дайнюса Дабашинскаса «є ознаки дисциплінарного порушення, оскільки ці посадові особи не інформували про свої дії керівництво країни».

«Однак під приводом захисту державної таємниці генеральний прокурор Литви закрив справу про таємні в’язниці ЦРУ на території країни в січні 2011 року. Зібрані слідчою комісією парламенту факти так і не були оприлюднені і ми закликаємо владу й, безумовно, генерального прокурора відновити цю справу», – зауважила Лідія Арройо

З’ясовані нові факти

Нова доповідь «Міжнародної амністії» висвітлює перебіг подій із моменту, коли литовська влада визнала існування у період 2002-2006 років двох таємних в’язниць ЦРУ на своїй території.

Документ також пропонує нові важливі напрямки розслідування, які, на думку правозахисної організації, повинні бути обов’язково пророблені. Зокрема інформацію про те, що в’язня Ґуантанамо Абу Зубайду утримували в таємній в’язниці ЦРУ на території Литви.

За словами прес-секретаря «Міжнародної амністії» Лідії Арройо, експерти правозахисної організації провели переговори з представниками влади та прокуратури Литви. Литовська сторона має намір взяти до уваги і розглянути нові факти, встановлені «Міжнародною амністією», Інститутом моніторингу прав людини з Литви та британськими організаціями Reprieve і Interights у справі розміщення таємних в’язниць у Литві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG