Доступність посилання

ТОП новини

У Нью-Йорку демонстранти пікетують Волл-Стріт


Нью-Йорк, демонстрації біля фондової біржі Уолл-Стріт
Нью-Йорк, демонстрації біля фондової біржі Уолл-Стріт

Нью-Йорк – Упродовж майже двох тижнів у Нью-Йорку тривають масові, здебільшого молодіжні, демонстрації біля фондової біржі Волл-Стріт. Учасники цих виступів протестують проти, як вони вважають, все більшого впливу біржі на економіку Сполучених Штатів і решти світу. Демонстрації проходять під гаслом «Окупуймо Волл-Стріт», не висуваючи поки що ніяких конкретних вимог.

Демонстранти ночують у наметах і в спальних мішках на території невеликого парку, неподалік фондової біржі. Харчуються вони завдяки щедротам місцевих ресторанів. Чого вони домагаються? Як заявив репортерові телемережі CNN Патрик Браннер, один із лідерів демонстрантів, вони вимагають покінчити з безробіттям, покласти край політичній корупції і війнам.

Крім того, заявляють вони, «ми найбільше стурбовані тим, що нерівність у багатстві підважує демократію», – каже Браннер. Це, до речі, улюблене гасло Майкла Мура, відомого кінодокументаліста, який став мультимільйонером завдяки прокатові своїх фільмів, що засуджують капіталізм із його нерівністю.

Мур виступив перед учасниками протестів, заявивши, що «багатіям ніхто не пред’являє обвинувачень у злочинах. На Волл-Стріт нікого не заарештували за економічну рецесію 2008 року. Вони й податків менше платять». Щоправда, «я сам заробляю вельми непогано», – неохоче визнає критик капіталізму, який власною зовнішністю, як кажуть, поперек себе ширше, нагадує типову радянську карикатуру на американського багатія.

В Америці, де наступного року відбудуться президентські вибори, вже розпочалася передвиборна кампанія, але рух «Окупуймо Волл-Стріт» не привернув уваги ні Білого дому, ні кандидатів від Республіканської партії. Втім, за словами одного з учасників, «люди не покладають надій на політичних кандидатів. Вони покладаються на себе. І в цьому їхня сила».

Вплив «арабської весни»

Демонстрантів, як вони самі кажуть у численних інтерв’ю, надихає успіх так званої «арабської весни» у Північній Африці та на Близькому Сході. Тож вони планують довготермінову акцію і розраховують заохотити людей із інших штатів із тим, щоб довести кількість демонстрантів до 20 тисяч.

Поки що близько 100 учасників заарештували за порушення громадського порядку, блокування автомобільного руху і напади на поліцейських.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG