Доступність посилання

ТОП новини

Британцям пропонують пришвидшитися на автомагістралях


Лондон – У час, коли уряди багатьох країн ламають голову на тим, як підштовхнути зростання економіки, британський міністр транспорту Філіп Гаммонд пропонує пришвидшення буквальне – підвищити дозволену межу швидкості на усіх автошосе країни.

Замість 70 миль на годину – це близько 112 кілометрів на годину, верхньою межею пропонується 80 миль – близько 129 кілометрів на годину.

Думки водіїв у Лондоні, як це не дивно, виявилися розділеними. Із міркувань безпеки та з огляду на проблему глобального потепління є аргументи на запровадження навіть нижчої межі швидкості, зауважив один зі співрозмовників Радіо Свобода. Але чимало інших кажуть, що теперішнє обмеження вже зараз дуже часто перевищують.

Міністр транспорту Філіп Гаммонд заявив, що швидше пересування товарів та людей дорогами матиме пряму економічну вигоду.

«Вигодою від підвищення межі дозволеної швидкості будуть сотні мільйонів фунтів стерлінгів щорічно. Звичайно, що людей турбуватимуть наслідки для безпеки на автошляхах. Вивчивши досвід інших країн, ми переконалися, що вплив на ситуацію з безпекою на дорогах буде незначний і ми зможемо давати йому раду», – заспокоював міністр стурбованих швидкістю.

Від швидкості може потерпати довкілля

Сотні мільйонів фунтів, про які говорить міністр мали би з’явитися в результаті пришвидшення руху транспорту на головних артеріях країни.

На перший погляд це виглядає дуже логічно. Теперішня межа на шосе Британії була запроваджена 1965 року, коли власне споруджувалися головні швидкісні автомагістралі країни.

Але на вулицях населених пунктів міністр транспорту Філіп Гаммонд пропонує зменшувати швидкість із 30 до 20 миль на годину. Статистика показує, що це буквально рятує життя пішоходам. Смертність в результаті аварій на британських дорогах одна з найнижчих у Європі.

Опоненти ж вказують на підрахунки, згідно з якими пришвидшення лише на 10 миль, тобто на 16 кілометрів, на годину збільшує витрати пального і викидів автомобіля на приблизно 20 відсотків.

Обговорення цих питань у Британії буде ще тривати і лише після консультацій межа швидкості може бути підвищена 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG