Доступність посилання

ТОП новини

Стаття, за якою судять Тимошенко, декриміналізації не підлягає – Портнов


Стаття Кримінального кодексу України, за якою висунули обвинувачення Юлії Тимошенко, не підлягає декриміналізації в президентському законопроекті. Про це заявив радник Президента України, керівник Головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Андрій Портнов в ефірі «5 каналу».

За його словами, запропоновано гуманізувати пункти 1 статей 364 і 365 Кримінального кодексу, «але це у зв’язку з тим, що метою законопроекту є гуманізація законодавства за господарськими та економічними злочинами».

Генеральна прокуратура обвинувачує Юлію Тимошенко в перевищенні службових повноважень під час укладення газових контрактів із РФ у 2009 році, чим державі було завдано збитків на суму понад 1,5 мільярда гривень.

Кримінальну справу проти колишнього прем’єра порушили за частиною 3 статті 365 Кримінального кодексу України – «перевищення влади та службових повноважень». Санкція статті передбачає позбавлення волі терміном від 7 до 10 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю терміном до 3 років.

27 вересня Президент України Віктор Янукович вніс до Верховної Ради проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності. Зокрема, йдеться про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України, а також до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Зміни передбачають введення замість позбавлення волі за так звані «економічні злочини» покарання у вигляді штрафів, які становитимуть не менше ніж сума завданого збитку.
XS
SM
MD
LG