Доступність посилання

ТОП новини

Слід банди, яка розстріляла міліціонерів під Одесою, веде до Криму


Співробітники міліції після штурму будинку із злочинцями в Одесі, 1 жовтня 2011 року
Співробітники міліції після штурму будинку із злочинцями в Одесі, 1 жовтня 2011 року

Сімферополь – Організоване злочинне угруповання Аслана Дікаєва, члени якого минулого тижня розстріляли міліціонерів в Одеській області, базувалася в Криму. Про це повідомили в кримській міліції, спростовуючи при цьому інформацію, що бандити мешкали на півострові легально і їм допомагали правоохоронці.

У ніч на 30 вересня в перестрілці зі злочинцями під Одесою загинули двоє українських правоохоронців, ще четверо були поранені. На посту ДАІ біля села Кошари машину зупинив інспектор ДПС. Співробітники спецпідрозділу «Беркут» розпочали операцію із затримання. Дікаєв кинув у їхній бік дві гранати й почав стріляти з пістолета ТТ, а пасажир, який перебував на передньому сидінні, відкрив вогонь із автомата Калашникова.

За кілька днів під час спеціальної операції в одному з приватних готелів в Одесі двох злочинців, в тому числі Аслана Дікаєва, правоохоронці застрелили. За повідомленням міліції, підозрювані чинили запеклий опір правоохоронцям, стріляючи з автоматичної зброї.



Як виявилося, злочинне угруповання, очолюване Асланом Дікаєвим, за даними видання Крим-Коментарі, базувалося в Криму. Про це повідомив сам начальник кримської міліції Сергій Резніков. За його словами, Аслан Дікаєв жив у Сімферополі у співмешканки.

У понеділок низка кримських інтернет-видань повідомила, що члени банди отримали українські паспорти і в цьому їм допомогли високопосадовці в кримському главку міліції, зокрема, начальник паспортної служби автономії.

Втім, правоохоронці спростували цю інформацію. «Підозрювані у здійсненні злочину мешкали в Криму нелегально. Відповідно, паспортів їм в офіційному порядку не видавали», – сказала в інтерв’ю Радіо Свобода начальник сектору зв’язків із громадськістю Головного Управління МВС України в Криму Ольга Кондрашова. За її словами, непричетність міліціонерів до можливого сприяння злочинцям підтвердила і прокуратура автономії.

Разом з тим, джерела Радіо Свобода у кримських правоохоронних органах підтвердили, що кілька членів злочинного угруповання Дікаєва, які були вихідцями з Росії, справді отримали українські паспорти, але в інших регіонах України.

Розшук підозрюваного і пошук винних тривають

За повідомленням правоохоронців, єдиний підозрюваний у співучасті в розстрілі міліціонерів, якому вдалося минулої суботи втекти під час спецоперації в Одесі, народився і жив у Криму. 34-річного мешканця Сімферополя Андрія Шемятєнкова міліція оголосила в розшук і оприлюднила орієнтування.

За її даними, підозрюваний може пересуватися на чорному чи коричневому автомобілях ВАЗ. Він має зріст до 175 сантиметрів, середньої статури, коротке русяве волосся. Може бути одягненим у світло-коричневу шкіряну куртку, чорний светр із білими горизонтальними смугами і темні джинси.

Підполковник Ольга Кондрашова сказала Радіо Свобода, що в автономії «ведуться активні пошукові заходи». За повідомленням місцевої преси, біля будинку підозрюваного в Сімферополі правоохоронці встановили засаду, правда, про неї тепер усі знають.

У середу ж міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов під час парламентських слухань щодо реформування системи МВС визнав, що українська міліція виявилася неготовою до проведення спецоперацій, подібних до штурму в Одесі.

«Для штурму ми по крихтам збирали необхідне озброєння... основна причина всьому – відсутність протягом тривалого часу навчання, розформування спеціальних підрозділів», – сказав генерал Могильов. При цьому відповідальність він переклав на колишнє керівництво МВС.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG