Доступність посилання

ТОП новини

Молоді українці стажуються у Гарварді, щоб стати державними службовцями


Будівля Гарвардського університету
Будівля Гарвардського університету

Київ – Молоді українці стажуються у найкращих університетах Заходу, щоб стати добрими державними службовцями. Цього року таку можливість отримали 32 осіб в рамках новоствореної Програми формування Президентського кадрового резерву. У четвер перші учасники програми, повернувшись з Гарварду у США, зустрілися з київськими журналістами. Це гарний досвід, кажуть Радіо Свобода інші учасники подібних програм, але попереджають, що в Україні ним не завжди виходить скористатися.

30-річний Андрій Кожевников працює у Національній комісії регулювання електроенергетики. У Гарварді Кожевников разом із колегами слухав лекції про особливості управління економікою та процесом реформ. А у вільний час Андрій цікавився, як американці використовують відновлювані енергетичні ресурси.

«Те, що мене вразило – навіть на території Гарвардського університету ми побачили вітрові електростанції, – каже він. - Мені би дуже хотілось, щоб і в Україні за 3–5 років ми у кожній школі, вузах, бюджетних установах теж мали альтернативні джерела енергії. Це треба для того, щоб з держбюджету ішло менше оплати за енергоносії, і більше грошей ішло на підвищення зарплат освітян або, наприклад, медиків. Національна комісія співпрацює з ЄС, із США, тож для мене стажування у Гарварді – це можливість краще порозумітися із західними колегами».

Гарвард – тільки один із університетів, в якому стажуватимуться українські держслужбовці, обіцяє перший заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова.

«Програма розпочалася з відкритого конкурсу за участю багатьох цікавих молодих людей: хтось працював у бізнесі, дехто вже мав досвід державного управління у регіонах. Завдяки стажуванню на Заході, вони навчаться управляти державою та впроваджуватимуть реформи. Більшість із них уже працевлаштовані у державних агенціях», – зазначила Акімова.

Партнерами у здійсненні програми виступають Адміністрація Президента України та недержавний Фонд економічних реформ.

Чи потрібні Україні фахівці з модерним мисленням?

Ірина Акімова – не перший представник влади, хто пропонує чиновникам вчитися за кордоном. Майже 20 років тому така програма розпочалася у Національній академії державного управління при Президентові України. Відтоді за кордоном стажувалися кілька тисяч молодих чиновників.

Але, повернувшись додому, дехто зіткнувся з тим, що їхні знання нікому не потрібні. Це перше, що відчув після річного навчання у Школі державного правління Франції фахівець з питань місцевого самоврядування Юрій Ганущак.

«Це абсолютне відчуття безсилля! Тобто, нікому ти не потрібний, – каже він. – Мені було образливо, тим більше, що я бачив, як «хапали», ніби гарячі пиріжки, інших випускників з інших держав, це ж вища адміністративна школа! Виглядало так, ніби Франції я цікавий і потрібний більше, аніж Україні».

В Україні ж досі важко підтвердити диплом, отриманий за кордоном, і вельми складно влаштуватись у державні інституції, яким насправді потрібні не стільки розумні, освічені фахівці, скільки перевірені політичні партнери або корисні люди, зауважив Юрій Ганущак. За його словами, лише через 15 років після навчання у Франції його досвід по-справжньому знадобився і тепер він консультує Асоціацію мерів України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG