Доступність посилання

ТОП новини

До бібліотеки не лише за книжкою


Бібліотека Клементинум в Празі
Бібліотека Клементинум в Празі

Прага – Вже 15-й рік у Чехії відзначають Тиждень бібліотек. Його засновником є Спілка бібліотекарів Чехії, а також низка інших фахових організацій і громадських спілок, які активно підтримують роботу бібліотек і в цілому займаються популяризацією книжки, особливо серед дітей і молоді. Традиційно щороку в цей час виголошується переможець – найкраща бібліотека на чеських землях.

На початку 21-го століття бібліотеки в Чехії переживають своє друге народження. Небезпека, що друковане слово відімре, а ходити до бібліотеки є ознакою минулого, чехам, на щастя, не загрожує. Навпаки, бібліотекарі використовують нові великі можливості, які їм відкрила комп’ютерна техніка, і успішно ними розбудовують бібліотечну справу. Бібліотеки – це не тільки місце, де можна прочитати книжку, а й центр інтелектуального, культурного життя, говорить голова Чеської спілки бібліотекарів Віт Ріхтер.

«Якщо ми говоримо про відвідування громадських бібліотек, то протягом останніх років ми відзначаємо постійне зростання читачів, – каже він. – Щороку бібліотеки в Чехії відвідує близько 22 мільйонів відвідувачів. Гадаю, що чеські бібліотеки поки що не мусять боятись відсутності інтересу до них з боку громадськості й своїх читачів».

На 10-мільйонну Чехію – 22 мільйони відвідувачів бібліотек щорічно – справді гідна поваги кількість. Але за нею – копітка щоденна праця, як залучити читача до бібліотеки, як «сеньйорів» (так шанобливо називають чехи осіб старшого віку) відірвати від телевізорів. Наприклад, для них у бібліотеках влаштовують курси роботи з комп’ютером чи цифровим каталогом.

До бібліотеки за комп’ютерною грамотою

15 років тому Чеська спілка бібліотекарів ініціювала проведення свята – щорічного Тижня бібліотек. Про те, якою є його програма, Радіо Свобода розповіла працівник Міської бібліотеки Праги Ленка Ганзлікова.

«Цього року ми до Тижня бібліотек відкрили виставку, де показуємо наші найцінніші друки, бібліофільські видання і героїв найулюбленіших книжок, – зазначає вона. – Крім того наша бібліотека від 2009 року розбудовує свою електронну книгозбірню, тобто книжки можна вільно читати в інтернеті. Сьогодні вже не потрібно мати посвідчення бібліотеки, щоб користуватись її послугами. Також спеціально до Тижня бібліотек ми підготували новий книжковий і цифровий проект «Прага та її жінки» – про найвідоміших жінок в історії Праги на рубежі 19–20 століть».

Тільки протягом Тижня бібліотек виголошується амністія для тих, хто порушив терміни повернення книжок – штрафи скасовуються, проводиться також розпродаж книжок, вилучених з різних причин із книгозбірні. Також у цей час виголошується найкраща бібліотека в Чехії. Цього року нею стала бібліотека невеличкого моравського села Веселіце, яка зуміла своїми культурними акціями залучити найбільшу кількості відвідувачів.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG