Доступність посилання

ТОП новини

Президент у шоколаді


Луганськ – Луганський художник В’ячеслав Бондаренко на порожню коробку з-під цукерок наклеїв фотографію Президента України Віктора Януковича, прикрасивши її кольоровими камінчиками. Свою роботу Бондаренко назвав «Ікона Св. Януковича», презентувавши її тиждень тому на виставці у Луганську. Потім В’ячеслав Бондаренко, разом із активістами Центру розвитку сучасних аудіовізуальних мистецтв «Луганда-гаус», вирішив влаштувати акцію «Хресна хода» і пронести свою роботу вулицями Луганська. Акція відбулася, у ній взяли участь близько 20 осіб.Щоправда, назву було змінено.

У неділю в центрі Луганська планували влаштувати хресний хід і показати «ікону Януковича». Про це художник В’ячеслав Бондаренко раніше повідомив журналістам. Акція відбулася, але вона мала назву не «хресна хода», а «окресна». В’ячеслав Бондаренко каже, що не хоче ображати віруючих людей. Також художник змінив назву своєї роботи з «Ікона Св. Януковича» на «Світоч» (використовувалася коробка з-під цукерок відомої компанії).

На питання, чому обрано саме Януковича, В’ячеслав Бондаренко відповів так: «Ну, а хто ж і ще? Хто у нас ще є світочем в країні? Мені здається, жодного іншого персонажу не існує, який би так підходив».

Шоколадні асоціації

​Перед початком ходи художник провів майстер-клас на тему, як виготовити таку аплікацію. Склеївши три роботи і прикрасивши їх ялинковими гілочками, митці пройшлися вулицями Луганська. Люди реагували по-різному: одним сучасне мистецтво не сподобалося, іншим припало до смаку. Дехто вирішив, що це відповідь жителів Донбасу на акцію з футболками. А ось у луганки Власти виникли свої асоціації.

​«Насправді, я трохи не зрозуміла ідеї, – каже вона. – Портрет був зображений на коробці з цукерками. Можливо, це якась акція протесту проти Януковича. Мовляв, з’їжте його. А можливо, якісь асоціації з шоколадом».

Роботу «Світоч» учасники акції​хотіли подарувати чорнобильцям, які мітингують навпроти обласної держадміністрації, але ті від подарунку відмовилися. Між тим, свою роботу В’ячеслав Бондаренко оцінив у 500 гривень, згодом ціну знизив, але покупців так і не знайшлося. В’ячеслав Бондаренко сподівається, що луганці з часом зможуть оцінити його творчість, і не виключає, що створить серію робіт з портретами інших політиків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG