Доступність посилання

ТОП новини

«МММ повернулося». Як боротися з фінансовими шахраями?


Київ – Фінансовим пірамідам в Україні заблокують сайти. Однак це відбуватиметься за рішенням суду. Таким чином народні депутати вирішили боротися проти нещодавньої реінкарнації МММ. Поки фахівці шукають ефективні методи боротьби, громадяни продовжують віддавати гроші сумнівним структурам. А потенційними жертвами фінансових шахраїв, за підрахунками асоціації, можуть стати близько 7 мільйонів українців.

МММ – це найбільша фінансова піраміда, що була створена на території колишнього Радянського Союзу. За 5 років її існування вкладників було більше десяти мільйонів. Насправді невідомо точно, скільки люди тоді втратили грошей. Але, за різними підрахунками, сума коливається від сотень мільйонів до кількох мільярдів доларів.

Засновника МММ Сергія Мавроді засудили за шахрайство на 4,5 роки. Проте сьогодні він відновив діяльність фінансової піраміди і називається вона тепер «МММ-2011». Він знову говорить про великі щомісячні прибутки і знову знаходяться люди, які цьому вірять. Сам Мавроді каже, що в його структурі уже більше 2 мільйонів осіб, і з них сотні українців.

«Що таке МММ-2011? Це каса взаємодопомоги. Люди допомагають один одному в непростий час, оскільки на державу надій немає. Не вірте усім цим ЗМІ. Все, що вони говорять про МММ, про мене – все це брехня. – розповідає засновник МММ. – Дивіться на сайті самі: листи учасників, блоги, – і все самі зрозумієте. Все, що написано на сайті відповідає реальності, прибутки до 60-ти % на місяць і все решта», – каже у відеозверненні на сайті Сергій Мавроді.

Ви не маєте ніякого права на гроші, які вкладаєте

Дмитро є контактною особою і учасником київського представництва МММ-2011. Проте тим, хто збирається довіритися цій фінансовій піраміді, він радить уважно почитати правила гри. Оскільки, зізнається чоловік, на гроші, які ви вкладете, ніякого права не будете мати.

«Договору ніякого немає. Ви знаєте, що це фінансова піраміда, а не організація? Ви знаєте, що немає ніяких установчих документів, немає ніяких паперів, немає печаток, немає ніяких посад, немає ніяких людей, з яких можна щось вимагати. Це фінансова піраміда! – наголошує Дмитро. – Я не працюю у ній, а є її учасником, як і всі інші. На будь-якому етапі ви можете отримати прибуток, можете його не отримати. А можете просто втратити ваші гроші. Просто ось поговорили з вами, ви згодні, я вам кажу номер рахунку, куди треба переказати гроші, ви переказуєте і не маєте ніяких претензій».

Останнім часом на території України поширилася масштабна реклама компанії «МММ-2011». Насправді, вона не є ані громадською організацією, ані юридичною особою: немає ні офісу, ні банківського рахунку. Люди просто переводять гроші один одному без жодних умов, ґарантій і обіцянок.

МММ-2011 – це фактично ніде не зареєстрована соціальна мережа. Основним інструментом у її роботі є інтернет. І сайт, через який здійснюється діяльність цієї фінансової піраміди, зареєстрований у домені COM, тобто поза українською юрисдикцією. Відтак українські правоохоронці не можуть зобов'язати реєстратора припинити діяльність сайту.

У зв’язку із цим парламентарі запропонували блокувати сайти організацій, які надають фінансові послуги без ліцензії. І пропонують зобов’язати це робити інтернет-провайдерів, розповідає один з ініціаторів законопроекту народний депутат Олег Гейман. Метою законопроекту є унеможливити ошукування громадян України через фінансові піраміди, що діють через інтернет-ресурси.

«Якщо ви маєте на увазі МММ, то в них немає ніякого дозволу на діяльність на українському ринку. Піраміди взагалі заборонені в Україні, і я думаю, треба не давати їм дозволу працювати. – зауважує депутат. – Але загалом це стосується будь-яких фінансових пірамід. Але про МММ я сказав, бо зараз в Україні повсюди її рекламують. Ви ж бачите планшети з рекламою. Ні в якому разі не беріть участь у цьому. Але це теж антиреклама, вона діє».

За словами Олега Геймана ухвалення змін до Закону України «Про телекомунікації» унеможливить діяльність фінансових пірамід в Україні через ресурси інтернету з ошукуванням легковажних громадян.

«Загалом у них немає дозволу, і у нас у державі треба боротися з тим, щоб ніхто не зміг отримати ліцензію на роботу. Люди працювати з ними не будуть», – наголосив Олег Гейман.

Блокування сайтів фінансових пірамід може не вирішити проблеми?

Голова правління Інтернет-асоціації України Тетяна Попова вважає, що цей законопроект не принесе особливої користі у боротьбі з фінансовими шахраями.

«За рішенням суду, оператори (провайдери) і сьогодні зобов’язані блокувати ті ресурси, які їм пропишуть. Тому розширення Закону «Про телекомунікації», по суті, нічого не змінить, – зауважує Тетяна Попова. – Є декілька можливих шляхів заблокувати доступ до ресурсів, які пропонують неліцензійну фінансову діяльність. Якщо так, як в МММ, доменне ім’я зареєстроване не українським реєстратором, то можна, по-перше, заблокувати ІР адресу, на якому міститься цей ресурс. Але в такому випадку проблему ви вирішуєте не надовго. Оскільки власник може швидко переїхати на іншу ІР адресу. Блокувати ж саме доменне ім’я тими технічними засобами, які є в провайдерів (операторів), досить важко. Для цього необхідні спеціальні програмно-апаратні комплекси, а вони достатньо дорогі».

Натомість Тетяна Попова пропонує виховувати вітчизняного вкладника. Людям, каже вона, потрібно пояснювати, куди можна вкладати гроші, а куди ні, і як відрізнити фінансову піраміду від реального інструменту, який може вам принести прибуток.

«Шахраї заробляють на неграмотності наших людей» – юрист

Засновник «МММ» Сергій Мавроді пропонує відкривати доларові рахунки в електронних платіжних системах і купувати віртуальні квитки, які будуть рости в ціні. Обіцяна щомісячна прибутковість становить від 20 до 60%. Прагнучи легких грошей, люди легко погоджуються віддавати свої заощадження. Але відрізнити, фінансова піраміда це чи ні, досить складно, особливо для простого споживача, говорить юрист (ВГО «Захист прав споживачів фінансових послуг») Алла Райківська. Проте вона радить у першу чергу перевіряти у компанії наявність ліцензії Національного банку, Держфінпослуг та комісії з цінних паперів.

«Перш ніж вкласти кошти, потрібно ознайомитися, що це за компанія, яка про неї є інформація, де зареєстрована її материнська компанія, чи це не зашифровано, – радить Алла Райківська. – У деяких пірамідах люди не можуть вийти на рівень дирекції, вони бачать лише менеджерів, які працюють у різних регіонах. Потрібно з’ясувати, яким чином працює ця організація, її форми, це можна елементарно зробити, порівнюючи ставки банку, який заробляє, і те, що вам пропонується».

На думку юриста Алли Райківської, проблема саме в аналізі договору з боку людини і розуміння нею ситуації.

«Шахраї заробляють на неграмотності наших людей. Законодавчо в діяльності тієї ж кредитної спілки немає нічого поганого. Питання в тому, як він діє і яка його мета. На сьогодні ми, на жаль, побачили те, що загалом це ті ж фінансові піраміди, які просто рухнули, а люди лишились ні з чим», – зауважує юрист.

WebMoney обіцяє не обслуговувати учасників МММ

Електронні платіжні системи теж захищатимуться від МММ. Наприклад, у компанії WebMoney говорять, що «МММ-2011» є фінансовою пірамідою і участь у ній пов'язана з високими ризиками. Учасникам «МММ» компанія обіцяє відмовляти у наданні послуг.

«Правилами системи WebMoney заборонено організовувати фінансові піраміди і брати участь в них. Тому відділ безпеки системи проводить постійний моніторинг операцій, за результатами яких організатори пірамід блокуються, а учасники отримують відмову в обслуговуванні», – повідомляє сайт «Економічна правда».

Компанія наголошує, що з рядовими учасниками проводиться роз'яснювальна робота і в разі їх відмови від участі в піраміді їм, як правило, дозволяють продовжити використання системи.

«Ми уважно стежимо за «МММ» і можемо відзначити, що активність там майже нульова», – каже виконавчий директор WebMoney в Україні Микита Сенченко, – можливо, тому що нам все ж вдалося навчити всіх, що в подібних цілях використовувати WebMoney не можна».

«А може бути, тому , що 500 000 чоловік, про які заявляв Мавроді, є, м'яко кажучи, дуже роздутою цифрою», – резюмував він.

Але в Інтернет-асоціації України, заявляють, що потенційними жертвами фінансових шахраїв можуть стати близько 7 мільйонів українців.

Один із найбільших банків України «Приватбанк» тим часом взагалі заблокував онлайн-платежі учасників «Фінансової соцмережі МММ-2011». І закликав колег-банкірів зробити так само.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG