Доступність посилання

ТОП новини

Єгипет: криваві зіткнення між мусульманами і християнами


Християни виступили проти нападу на церкву в південному Єгипті, Каїр, 9 жовтня 2011 року
Християни виступили проти нападу на церкву в південному Єгипті, Каїр, 9 жовтня 2011 року

Прага – У понеділок в Єгипті, після недільних кривавих зіткнень між християнами, мусульманами та військами, були заарештовані десятки осіб, яких влада називає «ініціаторами безладів». Повідомляють про десятки жертв цих зіткнень в Каїрі, більшість із яких християни. Постраждало до 200 осіб. Влада Єгипту визнає негативний вплив цих подій на імідж держави у світі. Європа заявляє про відповідальність режиму в Каїрі за криваві наслідки сутичок та висловлює занепокоєння ситуацією в Єгипті.



Безпосереднім приводом до демонстрації коптів-християн у Каїрі стали руйнування і пожежа в недобудованій християнській церкві в одному з сіл провінції Асуан. Місцева влада заявляє, що церкву будували незаконно. Демонстранти вимагали відставки місцевого губернатора генерала Мустафи Кемаля аль-Саєда, відновлення церкви й покарання учасників нападу на християнський храм.

Маніфестація коптів-християн в Каїрі у неділю носила спочатку мирний характер, але досить скоро перетворилася у криваве зіткнення з епіцентром довкола державного телебачення, де християни влаштували сидячий страйк. Тепер влада намагається виявити, хто ж ініціював сутички.

Деякі свідки кажуть, що на демонстрантів напала група озброєних осіб і вогонь відкрили провокатори. А потім у безлади втрутилося до тисячі військових. У якийсь момент у натовп врізався броньований автомобіль, під його колесами загинуло до 5 осіб.

«Я прибув на площу Тахрір, коли вже все було у диму зі сльозогінного газу і вояки атакували цивільних, котрі билися між собою. Я не знаю причини. Я лише побачив, як цілили по християнах біля державного телебачення. І люди, діти, загинули тут. Хто міг утекти, утік, а хто не зміг, залишився тут», – розповів один із очевидців подій з числа християн.

Розлючений натовп почав атакувати військових, підпалювати їхню техніку. Бійки між християнами і мусульманами продовжувалися навіть у лікарні, куди звозили поранених. При цьому мусульмани заперечують те, що вони нібито виступають проти будівництва християнських храмів.

Каїр, 10 жовтня 2011 року
Каїр, 10 жовтня 2011 року
Влада визнала, що безлади відкидають Єгипет назад

Прем’єр-міністр Єгипту Есам Шараф, коментуючи ці події, сказав: «(Вони) відкинули нас назад і змусили боятися за майбутнє країни, за її демократичний шлях». Він закликав до стабільності і спокою. Шараф не виключив, що сутички спровокували сили, котрі хочуть «перешкодити волі єгиптян до встановлення демократії».

У Євросоюзі висловили занепокоєння подіями в Єгипті. Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт з цього приводу заявив: «Влада, безумовно, несе відповідальність за захист всіх громадян і за захист їхніх прав на свободу висловлювання власної точки зору. Тому те, що сталося, сумне і дуже нас непокоїть».

Християни-копти в Єгипті складають близько 10 відсотків із 80-мільйонного населення. Як і при колишньому президентові Мубараку, так і тепер, вони звинувачують правлячий військовий режим у відмові захисту християн з боку атак войовничих ісламських фундаменталістів.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG