Доступність посилання

ТОП новини

Безкоштовний тролейбус – розкіш для черкаських пільговиків


Черкаси – Від 10 жовтня у Черкасах діє новий режим руху тролейбусів – із радикальним скороченням пільг на проїзд. Безкоштовно проїхати пільговики зможуть лише у шістьох напрямках. Нові графіки руху вже з’явилися на зупинках та у самих тролейбусах.

Пенсіонерка Наталія, яка працює двірником у державній установі, у понеділок зранку так і не дочекалася тролейбусу. Жінка обурена, що міська влада обмежила безкоштовний проїзд для пенсіонерів та змінила розклад руху тролейбусів.

«Мені щодня їздити на роботу. Уявіть, скільки треба буде платити за проїзд, – говорить Наталія. – Раніше о п’ятій ранку їхав тролейбус, а зараз перший лише о шостій годині їхатиме. Тому що хочуть, щоб люди пересіли на маршрутки. А маршрутки чиї? Усі приватні».

У «платному» тролейбусі платять навіть пільговики
У «платному» тролейбусі платять навіть пільговики
Однак директор «Черкасиелектротранс» Василь Буренок стверджує, що основна причина скасування пільгового проїзду в більшості міських тролейбусів – відсутність коштів. Із 39 мільйонів гривень, необхідних для покриття витрат, держава цього року виділили лише 9 мільйонів. Влітку керівництво тролейбусного парку зверталося до Міністерства фінансів з проханням збільшити суму компенсації, однак, там порадили «організовувати роботу в міру і в межах виділених коштів».

«Це вимушений захід. Ми змінюємо режим роботи електротранспорту, оскільки усі гроші, виділені державою для перевезення пільгових категорій пасажирів нашим підприємством використані ще у першому кварталі цього року – точніше до 7 квітня, – каже Василь Буренок. – Тому з квітня, протягом наступних місяців, на підприємстві зростала заборгованість із виплати заробітної плати».

Із квітня цього року і до сьогодні перевезення кожного пільгового пасажира здійснювалося за рахунок тролейбусного парку.

Нові правила руху черкаських тролейбусів

Від 10 жовтня у Черкасах пільговики можуть безкоштовно пересуватися на 6 маршрутах, на кожному з яких щоденно працюватиме лише один пільговий тролейбус. Щоб люди могли розраховувати свій час, на кожній зупинці та в кожному тролейбусі вже розмістили графіки руху пільгового транспорту.

Як повідомили «Радіо Свобода» у Черкаському міськвиконкомі, новий графік діятиме до 1 січня 2012 року. Наступного року кількість пільгових тролейбусів, що курсуватимуть Черкасами, залежатиме від державної субвенції для перевезення пільгових категорій населення.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG