Доступність посилання

ТОП новини

Громадські організації домагатимуться розпуску Ради


Київ – 500 тисяч людей може вийти на акції протесту після Всеукраїнського форуму громадських організацій, запевняють його майбутні учасники. Форум має з’ясувати лише два питання: скільки громадських організацій готові долучитися до ініціативи і чи наполягають вони на розпуску Верховної Ради. Ініціатори заходу розраховують на те, що ідею перевиборів парламенту підтримають сотні громадських організацій, а влада не зможе на це не відреагувати.

Верховна Рада найбільше завинила перед українським народом, вважає Руслан Секела – голова комітету «Наступ», одного з тих об’єднань, що вирішили приєднатися до Всеукраїнського форуму громадських організацій. Саме депутати ухвалили Податковий кодекс, пенсійну реформу і скоротили низку пільг. Це збурило і підприємців, і ветеранів, і працівників бюджетної сфери, а відтак, саме парламент має першим спокутувати свою провину через розпуск, сказав Радіо Свобода громадський активіст

«Цей орган протягом останнього року узаконює навіть деякі злочинні ініціативи, які виходять з Адміністрації Президента, з уряду. По-друге, ми маємо більшість, сформовану з «тушок» – не з тих партій, які обирав народ. Одразу всю владу відправити у відставку – це набагато складніше, ніж добитися відставки Верховної Ради, автоматом піде й уряд. А нам зараз дуже важливо вселити в українських громадян віру, що можна щось змінити», – заявив Секела.

Громадські активісти просто хочуть у депутати – Зубанов

Депутати складати повноваження не збираються. Саме Верховна Рада нинішнього, шостого, скликання наважилася ухвалити непопулярні серед населення, але потрібні для розвитку економіки держави закони, запевнив Радіо Свобода заступник голови фракції Партії регіонів Володимир Зубанов. На його думку, нині вимагати розпуску парламенту може тільки той, хто сам хоче отримати мандат.

«Деякі активісти з руху афганців пов’язують свої мрії та думки з окремими політичними проектами або політичним силами. Це ж політична вже вимога – розпуск Верховної Ради та перевибори. Можливо, вони хочуть брати участь у наступних виборах? Якщо це так, тоді ніякого майбутнього у їхніх акцій немає», – припустив Зубанов.

Форум не має стосунку до жодної політичної партії – Новожилов

Утім, саме безпартійність є однією з головних ідей форуму громадських організацій, заявив Радіо Свобода Борис Новожилов, голова організації ветеранів-афганців «Ніхто крім нас», яка й ініціювала проведення з’їзду.

«Це може бути й клуб аматорів кіно, а можуть бути й «Спротив», «Спільна справа», громадські організації, профспілкові. Тобто всі, за винятком політичних партій. Політичні партії ми не допускаємо на свій форум, бо присутність будь-якої із них буде дискредитувати саму ідею. А вона дуже проста: 5 стаття Конституції, яка говорить, що народ є джерелом влади в Україні», – нагадав Новожилов.

Форум має затвердити єдину вимогу від усіх учасників: розпуск Верховної Ради. Якщо Президент Віктор Янукович не відреагує, тоді розпочнеться мирна безстрокова акція, яка об’єднає представників багатьох професій, різних верств населення та вікових категорій, а, відтак, може стати наймасовішою від часів Помаранчевої революції, кажуть представники організацій-учасниць.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG