Доступність посилання

ТОП новини

Ірландська економіка подає приклад грекам


Так затягувати паски і терпіти, як ірландці, греки не зможуть, вважають у Лондоні
Так затягувати паски і терпіти, як ірландці, греки не зможуть, вважають у Лондоні

Лондон – У вівторок, 11жовтня, в Дубліні очікують представників Міжнародного валютного фонду, Європейського центрального банку та ЄС, які обговорюватимуть стан ірландської економіки. Ірландія була серед перших країн єврозони, де міжнародна фінансова криза та сповільнення глобальної економіки призвели до потреби просити грошей на порятунок країни.

У сусідній Британії пильно стежать за ірландськими справами, бо бояться поширення «грецької хвороби». У разі ірландського банкрутства британські банки зазнали б величезних втрат.

Тристороння делегація має прямує до Ірландії саме з Греції, де криза єврозони постала у найбільш загрозливому вигляді.

Грекам терміново потрібна чергова кількамільярдна допомога, інакше вже у листопаді уряд в Атенах не матиме чим платити пенсії та зарплати у державному секторі.

Представники МВФ, Євробанку та ЄС повинні вирішити, чи виконує Греція умови, за якими їм надаються гроші.

Попри допомогу лунають щораз гучніші голоси, що Греція таки буде змушена оголосити неплатоспроможність і, можливо, навіть вийти з єврозони.

В Ірландії представників «трійки» очікують трохи кращі новини.

«Кельтський тигр» зализує рани

Ірландський уряд, отримавши минулого року 85 мільярдів євро, затягнув паски небувалими для сучасної ірландської історії скороченнями бюджету.

Тепер Дублін каже, що рівень іноземних інвестицій Ірландії досягнув рівня кращих часів – 2002 року.

Баррі Олірі, який очолює урядову Службу промислового розвитку країни, стверджує, що заходи економії принесли певні результати.

«Прямі іноземні інвестиції в Ірландію завжди приваблювало поєднання чинників, але особливо – таланти, податковий клімат, технологічні можливості, англійська мова та сприятливі умови для ведення бізнесу. Ці усі чинники залишаються, але зараз Ірландія є ще й більш конкурентоспроможною», – каже пан Олірі.

Ця конкурентоспроможність виявляється у менших витратах на робочу силу та у нижчій оренді офісних приміщень в Ірландії.

Ірландська економіка зростає вже упродовж двох кварталів поспіль, і відсотки на її борги знизилися.

Цілком можливо, що представники ЄС, МВФ та Європейського банку будуть стурбовані лише одним: аби ірландське економічне одужання не було зірване ефектом доміно з Греції та інших проблемних економік на континенті.

Чи могла би Греція запозичити ірландські методи? Днями один з британських оглядачів сказав, що ні, бо так затягувати паски і терпіти, як ірландці, греки не зможуть.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG