Доступність посилання

ТОП новини

Реакція у США на вирок Юлії Тимошенко


Вікторія Нуланд, представниця державного департаменту
Вікторія Нуланд, представниця державного департаменту

Нью-Йорк – Вирок Юлії Тимошенко Сполучені Штати вважають кроком назад від демократичної законності і фактичною відмовою від принципу незалежності судочинства. Вашингтон критично налаштований з приводу ув’язнення колишнього прем’єр-міністра і лідера опозиції.

На брифінгу для журналістів у державному департаменті у Вашингтоні Вікторія Нуланд, представник державного департаменту, оприлюднила заяву Білого дому, в якій говориться: «Сполучені Штати глибоко розчаровані вироком колишньому прем’єр-міністрові Юлії Тимошенко у політично вмотивованому процесі. Обвинувачення пані Тимошенко і перебіг суду над нею, як також переслідування інших опозиційних лідерів і членів попереднього уряду, викликають сумніви щодо відданості уряду України демократії та владі закону.

Сполучені Штати рішуче підтримують мету народу України стати демократичною й процвітаючою європейською державою. Сполучені Штати залишаються відданими зміцненню двосторонньої співпраці, базованої на спільних цінностях і спільних інтересах. Україна, однак, не може досягти цієї мети без подвоєння зусиль до захисту й просування демократії та влади закону для всіх громадян.

Саме тому Сполучені Штати закликають звільнити пані Тимошенко та інших політичних лідерів і колишніх урядовців, вони мусять мати необмежену можливість брати активну участь у політичному житті, включно з парламентськими виборами наступного року».

Останню фразу заяви пояснюють тією обставиною, що вирок забороняє пані Тимошенко обіймати урядові посади упродовж 3 років після відбуття покарання.

«Нон-грата» Януковичу як можливий наслідок вироку Тимошенко

Останніми тижнями американські дипломати попереджали український уряд, що ув’язнення Тимошенко може зробити Президента України Віктора Януковича персоною нон-грата, тобто небажаним гостем у Вашингтоні та в інших західних столицях.

Сенатор-демократ Чарльз Шумер в інтерв’ю нью-йоркській радіостанції WOR зауважив, що вирок у Києві може зробити недосяжною угоду про вільну торгівлю і договір щодо асоціації з Європейським Союзом. Між тим, обидва документи, каже сенатор Шумер, близькі до підписання.

На думку Еллен Баррі, оглядача газети The New York Times, лідери Євросоюзу можуть навіть відкликати запрошення Януковича відвідати Брюссель 20 жовтня, а наступного року можуть відмовитися від ратифікації угоди про вільну торгівлю – попри 19 раундів переговорів упродовж 4 років.

Разом з тим, американський оглядач, посилаючись на позицію урядовця, висловлену за умови збереження анонімності, пише, що у київських коридорах влади натякають на сценарій виходу зі скрутної для Президента ситуації. За цим сценарієм, невдовзі після вироку пані Тимошенко Президент Янукович підпише указ, що скасовує кримінальний характер обвинувальної статті, на пісдтаві якої судили колишнього Прем’єр-міністра.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG