Доступність посилання

ТОП новини

Виповнюється рік з дня «марганецької трагедії», в якій загинуло 47 людей


Залізничний перегін Нікополь-Марганець
Залізничний перегін Нікополь-Марганець

Дніпропетровськ – Рік тому на залізничному перегоні Нікополь–Марганець, на Дніпропетровщині, сталася найбільша аварія в історії незалежної України – 180-тонний локомотив зніс переповнений людьми автобус. Загинули 46 пасажирів і водій. Державна комісія, що розслідувала причини аварії, визнала винним водія, який порушив правила дорожнього руху. Біля місця ДТП наразі встановили пам’ятник.

Переїзд під Марганцем, де загинули десятки людей, тепер закритий для автотранспорту. Неподалік від місця трагедії збудували місток через колії, на нього витратили 30 мільйонів гривень з коштів залізниці та із місцевих бюджетів. Таким чином, кажуть залізничники, вирішили проблему із нерегульованим переїздом. Проте, зізнаються, це лише одна із небезпечних ділянок.

«10 метрів від залізничної колії – це та частина залізничного переїзду, за яку відповідає залізниця. Вони мають бути ідеально горизонтальні. А там, скажімо, 5-7% градусів. Це все буде усуватись», – зазначив заступник начальника Придніпровської залізниці Сергій Савченко.

На Придніпровській залізниці зараз більше півтисячі переїздів, усі їх обладнали світловою сигналізацією. Після марганецької трагедії переїзди неодноразово перевіряли інспектори. Залізничники запевняють: зробили усе, щоб убезпечити рух на таких ділянках, але водії і далі нехтують правилами дорожнього руху.

«Як порушували, так порушують. Просто водії недбало ставляться до свого життя», – зазначає чергова однієї з ділянок залізниці Ольга.

У самому ж Марганці після аварії коштом залізниці та міста зробили капітальну реконструкцію місцевої лікарні. Вартість робіт склала понад 20 мільйонів гривень. У заклад завезли і нове обладнання, якого чекали роками.

Деякі люди, потерпілі у наслідок аварії, досі перебувають на обліку місцевих медиків. Чимало родичів загиблих, розповідають мешканці Марганця, так і не змогли пережити горе. Торік наклав на себе руки 40-річний чоловік-інвалід, аварія забрала у нього матір…

Біля місця найбільшої в історії незалежної України дорожньої аварії наразі встановили пам'ятник. Сьогодні його освятять, за загиблими відслужать панахиду. Цей день у Марганці оголошено дням жалоби.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG