Доступність посилання

ТОП новини

Нові обличчя парламенту Польщі: транссексуалка, колишній священик, борець за права гомосексуалів...


Януша Палікот, лідер партії «Рух Палікота»
Януша Палікот, лідер партії «Рух Палікота»

Варшава – Найбільшою несподіванкою польських парламентських виборів, що відбулися минулої неділі, став успіх так званого «Руху Палікота». Молода вкрай антицерковна партія здобула третє місце у виборчих перегонах. Серед чільних діячів цієї партії – люди, які поставили собі за мету побороти впливи католицької церкви у Польщі й змінити закони, що стосуються питань сумління.

Політичну партію «Рух Палікота», що здобула третє місце у польських парламентських виборах, зареєстрували лише п’ять місяців тому. Її несподіваний успіх став сенсацією польських виборів, адже ще кілька тижнів тому соціологи прогнозували їй тільки 3-4 відсотки підтримки виборців.

Проте, як виявилося, радикальних антицерковників підтримали аж 10 відсотків поляків, які взяли участь у виборах. Партійці Януша Палікота матимуть 40 місць у Сеймі.

Церква як партія?

Польські оглядачі говорять про своєрідний феномен «Руху Палікота». Високий результат цієї партії на виборах політологи пояснюють харизматичністю її лідера, агресивною виборчою кампанією та вмінням партійців знайти спільну мову з молодими виборцями.

Сам Януш Палікот твердить, що насправді нібито суцільно католицьке польське суспільство не є аж таким релігійним. Він говорить про те, що польська релігійність – це так би мовити польська національна традиція, та вона не є надто глибокою. Тому, каже він, значна частина поляків підтримала партію, яка хоче обмежити права церкви.

«Я побачив, – говорить Палікот, – що в нашій країні католицька церква – це своєрідна політична партія. Так не повинно бути, і саме це зауважили мільйони людей. У Польщі розпочався процес, наслідком якого є підтримка «Руху Палікота».

Вимагатимуть толерантності, боротимуться з дискримінацією

На чільних позиціях партійного списку «Руху Палікота» – люди, відомі з діяльності в неурядових організаціях, що борються за рівність статей та права сексуальних меншин. Одна з партійних соратниць Януша Палікота – феміністка Ванда Новіцька.

Говорячи про завдання своєї партії, Новіцька зазначила: «Передусім – це відокремлення церкви від держави, це рівний статус жінок і чоловіків. Крім цього, нам потрібен новий закон про однакову кількість місць для представників двох статей у парламенті. Ще одне питання, яке потрібно вирішити – це питання штучного запліднення».

Ванда Новіцька твердить, що раніше у Польщі не вдавалося лібералізувати законодавство, яке регулює питання штучного запліднення, оскільки цього не хотіла впливова католицька церква. Але тепер, каже новообрана депутат Сейму, її партія робитиме все, щоб такий закон ухвалили.

У парламентській фракції «Руху Палікота» працюватиме 57-літня транссексуалка Анна Ґродзка. Ще кілька років тому вона була чоловіком на імя Ришард, батьком дорослого сина. Після операції у Бангкоці зі зміни статі, вона зважилася на політичну діяльність, щоб, як твердить, боротися з усілякими проявами дискримінації й нетолерантності.

Крім цього у новому польському Сеймі працюватиме Роберт Бедронь – активіст організацій гомосексуалів. Він каже, що своєю законодавчою діяльністю долатиме настрої гомофобії у польському суспільстві. Бедронь домагатиметься, щоб пари, які не хочуть брати шлюб, могли укладати так звані партнерські договори. Таке право, зазначає Бедронь, повинні мати й одностатеві пари.

Із хрестом на тих, хто без хреста?

Інший активіст «Руху Палікота» – Роман Котлінський, колишній католицький священик, а нині редактор антиклерикальної газети, намагатиметься обмежити вплив церкви на суспільне життя.

Діячі партії «Рух Палікота» хочуть, щоб їхня поява в Сеймі вплинула на оформлення зали сесійних засідань. Вони вимагатимуть, щоб із парламенту усунули розп’яття, яке там повісили після повалення в Польщі комунізму.

Оцінюючи несподіваний успіх «Руху Палікота», директор католицького «Радіо Марія» ксьондз Тадеуш Ридзик, сказав, що в Сейм увійшли люди, які пропагують антихристиянські цінності. Він закликав депутатів-християн гуртуватися, а всіх віруючих поляків – посилити молитву за Польщу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG